V Japonsku oplakávajú mačku známu ako prednostka stanice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Macka tama
Mačka Tama bola veľmi obľúbená u turistov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Japonsko oplakáva mačku menom Tama, ktorá bola známa ako prednostka železničnej stanice Kiši v prefektúre Vakajama. Mačka so železničiarskou šiltovkou na hlave uhynula v pondelok 22. júna. Zviera, ktoré v apríli oslávilo 16. narodeniny, bolo veľmi obľúbené u turistov, ktorí merali cestu do odľahlej dediny len preto, aby ju videli.

Tama vyrastala spolu s ďalšími mačiatkami v blízkosti stanice, kde ich kŕmili cestujúci i personál. Tama bola povestná svojím „hliadkovaním“ pri trati a prebehovaním cez koľajnice, takže ju vyhlásili za prednostku železničnej stanice v Kišigawe. Spomínaná dedinka pritom leží na trati, ktorej hrozil zánik – posledný „ľudský“ zamestnanec na stanici pracoval do apríla 2006. Trať sa však vďaka Taminej popularite podarilo zachovať.

Podľa zverejnenej štúdie len v roku 2007 vzrástol počet cestujúcich na trati vďaka Tame o 55-tisíc. Prínos mačky pre miestnu ekonomiku sa odhaduje na 1,1 miliardy jenov, uviedol dnes Micunobu Kodžima, riaditeľ železničnej spoločnosti Wakayama Electric.

Tame po skone udelilo vedenie Wakayama Electric titul „čestná večná prednostka stanice“. V „pozemskej“ funkcii Tamu vystrieda mačka menom Nitama, ktorá už prechádza výcvikom. Posledná rozlúčka s mačkou-prednostkou sa konala dnes v areáli železničnej stanice. Pohrebný obrad bol šintoistický a Tama sa vďaka nemu stala bohyňou. Pohrební hostia pre Tamu ako dary priniesli rôzne druhy ovocia a zeleniny ako aj kvety, konzervy s tuniakom a ďalšie darčeky. Mačku pochovajú v júli v blízkosti neďalekej svätyne venovanej mačacím božstvám.

Informácie pochádzajú z webstránky edition.cnn.com a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia