Taliani sa snažia z potopenej lode vytiahnuť telá migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pri pobreží Líbye cez víkend zachránili tisícky migrantov
Talianska námorná hliadka koordinovala jednu z najväčších záchranných operácií v roku 2015. Len za dva dni na mori zachránili takmer šesťtisíc migrantov. Foto: SITA/ AP

RÍM 29. júna (WEBNOVINY) – Talianske námorníctvo v pondelok oznámilo, že začalo hlbokomorské operácie zamerané na vytiahnutie tiel zo stroskotanej lode s migrantmi, ktorých pri nešťastí z 18. apríla zahynulo až 800. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Taliansky premiér Matteo Renzi sa zaviazal, že Taliansko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby vytiahlo telá z vraku na dne mora. Z počtov zachránených a z podmorskej prehliadky vyplýva, že v nákladnom priestore rybárskej lode pašerákov boli natlačené stovky ľudí. Loď sa prevrátila 18. apríla, keď sa k nej priblížili záchranári na palube kontajnerového plavidla vo vodách pri pobreží Líbye.

Vrak rybárskej lode leží na dne približne 370 metrov pod morskou hladinou. Námorné sily v pondelok uviedli, že použijú mínolovku, robotické ponorky, výskumné plavidlo a podporné plavidlo. Talianska prokuratúra pripisuje stroskotanie lode jej preplneniu a nesprávnemu kormidlovaniu jedným z dvoch pašerákov, ktorí tragédiu prežili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Matteo Renzi