Obrazom: Západná Európa zápasí s letnými horúčavami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Západnú Európu ničia horúčavy, Francúzsko postihli výpadky elektriny
Obyvateľov Španielska, Portugalska, Británie a Francúzska trápia letné horúčavy. Približne 600 000 domácností na severozápade Francúzska postihli v noci výpadky v zásobovaní elektrinou spôsobené prudkým kolísaním teplôt. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 1. júla (WEBNOVINY) – Obyvatelia západoeurópskych krajín naďalej čelia mimoriadnym letným horúčavám v dôsledku prúdenia horúceho vzduchu zo severu Afriky, ktorý v uplynulých dňoch zasiahol Španielsko, Portugalsko, Britániu či Francúzsko.

V Paríži stúpla ortuť teplomerov v súlade s očakávaním na 39 stupňov Celzia, kým v Londýne namerali iba o tri stupne menej. Z Bruselu hlásili 35 stupňov Celzia a podobnú teplotu namerali aj v Amsterdame. Horúčavy a mimoriadne vysoké letné teploty namerali aj v nemecky hovoriacich krajinách.

Parížske úrady zriadili špeciálne klimatizované miestnosti pre verejnosť a zaujímajú sa o stav obyvateľov vo vyššom veku, ako aj ďalších zraniteľných skupín.

Francúzsko vníma horúce počasie obzvlášť citlivo, keďže v roku 2003 si tam vlna horúčav vyžiadala tisíce mŕtvych.

Obrazom: Západnú Európu ničia horúčavy, Francúzsko postihli výpadky elektriny

Agentúra DPA v stredu uviedla, že približne 600 000 domácností na severozápade Francúzska postihli v noci na utorok výpadky v zásobovaní elektrinou spôsobené prudkým kolísaním teplôt. Problémy s dodávkami prúdu hlásili z oblastí na Loire, Bretónska a častí Normandie. Okolo 20 000 domácností v bretónskom meste Vannes bolo bez elektriny aj v dopoludňajších hodinách, inde sa dodávky podarilo obnoviť väčšinou už ráno.

Pre vysoké teploty sú v pohotovosti aj úrady v Británii (na londýnskom letisku Heathrow dosiahla teplota dopoludnia 33 stupňov Celzia) a Taliansku. V Španielsku a Portugalsku vydali ešte v pondelok výstrahy a odporučili obyvateľom, aby sa pred teplom chránili. V stredom a severnom Portugalsku úrady tiež upozorňujú na vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Na juhozápade Francúzska namerali tento týždeň 42 a v Córdobe na juhu Španielska takmer 44 stupňov Celzia.

Kým v stredoeurópskom priestore, vrátane Slovenska, očakávajú meteorológovia v nasledujúcich dňoch zvýšenie teplotných hodnôt, na Britských ostrovoch, ako aj vo Francúzsku by teplotná krivka mala mať klesajúcu tendenciu.

Západnú Európu ničia horúčavy, Francúzsko postihli výpadky elektriny
Foto: SITA/AP
Západnú Európu ničia horúčavy, Francúzsko postihli výpadky elektriny
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať