Zubári ohrozili tisíce Austrálčanov HIV a žltačkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
zubár
Foto: ilustračné, Thinkstock

SYDNEY 2. júla (WEBNOVINY) – Tisícky pacientov zubných ambulancií v austrálskom meste Sydney mohli byť vystavení riziku nákazy žltačkou a vírusom HIV.

Informoval o tom spravodajský server BBC s odvolaním sa na austrálsky úrad zdravotníctva.

Hovorca úradu zdravotníctva v štáte Nový Južný Wales uviedol, že najmenej 11-tisíc pacientov dvoch súkromných zubných ambulancií môže čeliť nízkemu riziku nakazenia pre nedostatočné hygienické a sterilizačné praktiky.

Úrady hľadajú ohrozených pacientov

Riziku pritom mohli byť vystavení aj pacienti štyroch súkromných ambulancií v okolí mesta Sydney, ktorí podstúpili u zubára invazívne zákroky. Austrálske úrady sa momentálne snažia spojiť s ohrozenými pacientmi.

Skutočne sa to týka tých ľudí, ktorí podstúpili invazívne zákroky, takže nie bežných prehliadok, ale invazívnych zákrokov nástrojmi do ďasna a komplexnejšej stomatológie,“ uviedol hovorca.

Zmienené kliniky prevádzkujú spoločnosti Gentle Dental v štvrti Campsie a v centrálnej obchodnej štvrti Sydney, a lekár Robert Starkenburg na predmestiach Surry Hills a Bondi Junction.

Laxné hygienické praktiky

Podľa informácií miestnych médií 75-ročný Starkenburg, ktorého odvolala vlani v decembri austrálska komora zubných lekárov, pripustil, že hygienické praktiky v jeho ambulanciách mohli byť „z času na čas laxné“.

Vírus HIV, pôvodca ochorenia AIDS, a žltačka, ktorá spôsobuje zápal pečene, sú infekčné ochorenia prenášané krvou, dodal server BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia