Pád taiwanského lietadla objasnili, pilot si pomýlil motor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Taiwane sa krátko po štarte zrútilo lietadlo do rieky, obetí pribúd
Taiwanské lietadlo sa zrútilo do rieky krátko po štarte, keď narazilo do diaľničného mostu. Na palube sa nachádzalo 58 ľudí, 32 je mŕtvych a po ostatných pasažieroch záchranári pátrajú. Foto: SITA/AP

TCHAJ-PEJ 3. júla (WEBNOVINY) – Pilot lietadla TransAsia Airways, ktoré sa vo februári tohto roka zrútilo krátko po vzlietnutí z metropoly Tchaj-pej, vypol pred haváriou nesprávny motor. Uvádza sa to vo štvrtkovej správe Úradu pre bezpečnosť letectva (ASC) v Taiwane, ktorú citovala agentúra DPA.

Civilné lietadlo typu ATR 72-600 vletelo 4. februára dva a pol minúty po štarte medzi budovy, krídlom sa otrelo o nadjazd a následne sa podvozkom hore zrútilo do rieky Ťi-lung. Pri nešťastí zahynulo 43 z celkového počtu 58 osôb na palube.

Obrazom: Fotografie z miesta nešťastia

Podľa najnovších zistení ASC sa len 37 sekúnd po vzlietnutí objavilo v pilotnej kabíne hlásenie o poruche prúdového motora označeného číslom 2. Piloti letu GE235 však namiesto toho vypli fungujúci motor číslo 1, na čo sa v kokpite ozval signál varujúci pred pádom. Oba motory lietadla napokon prestali pracovať a stroj havaroval.

Výkonný riaditeľ ASC Thomas Wang potvrdil, že monitorovacie zariadenie zaznamenalo štyri sekundy po vzlietnutí chybu v činnosti štartovacieho konfiguračného systému. Pilot sa rozhodol pokračovať v lete napriek tomu, že v takomto prípade mala posádka vzlietnutie prerušiť.

Video: Tragédia taiwanského lietadla

Pilot havarovaného stroja neprešiel vlani v máji skúškami, počas ktorých mal po vzlietnutí zvládnuť simulované zlyhanie motora. Neskôr však spravil reparát. Totožnosť muža zodpovedného za letecké nešťastie zostáva neznáma, dodala agentúra DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia