NSA odpočúvala nielen Merkelovú, ale aj ministrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pred vstupom do objektu NSA sa strhla prestrelka
V aute, ktoré chcelo preraziť bránu, sa údajne viezli dvaja muži preoblečení za ženy. Jedna z osôb pri prestrelke zahynula. Fort Meade, 30. marec 2015. Foto: SITA/AP

BERLÍN 2. júla (WEBNOVINY) – Šéf Úradu nemeckej spolkovej kancelárky Peter Altmaier si v súvislosti s novými odhaleniami o aktivitách americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku predvolal veľvyslanca USA v Berlíne Johna B. Emersona.

Informáciu priniesol ako prvý mienkotvorný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, pre tlačovú agentúru DPA ju neskôr potvrdili nemenované vládne zdroje.

NSA zaujímala najmä menová a obchodná politika

Americká NSA špehovala v Nemecku nielen spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, ale aj iných vládnych činiteľov. Z nových informácií WikiLeaks vyplýva, že sa NSA zaujímala najmä o nemeckú menovú a obchodnú politiku. Súčasťou sprístupnených dokumentov je aj prepis odpočúvaného telefonátu nemeckej kancelárky z 11. októbra 2011, v ktorom sa vyjadruje k vtedajšiemu vývoju v Grécku.

Cieľmi monitoringu zo strany NSA boli v Nemecku aj ministerstvá hospodárstva, financií a poľnohospodárstva. V podkladoch sa nachádza údajne zoznam 69 sčasti niekdajších, sčasti aktuálnych telefónnych čísiel, ktoré boli kontrolované, a to najmenej od 90. rokov minulého storočia.

Podľa Schäubleho stratili mieru

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v reakcii na tieto poznatky pre piatkové vydanie denníka Bild uviedol, že sa v tejto súvislosti natíska dojem, že niektoré subjekty v radoch amerických tajných služieb možno stratili zmysel pre mieru a primeranosť. Súčasne sa vyslovil za objasnenie vecnej stránky problematiky.

„Dôležitá komunikácia prebieha u nás v rezorte aj tak cez osobitne zabezpečené kanály,“ zdôraznil a dodal, že USA a ich tajné služby považuje za „jeden z našich menších problémov“. Tajné služby iných veľmocí spôsobujú viac starostí, dodal.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v piatok v tejto súvislosti vyhlásil, že Berlín chce urýchlene objasnenie, či najnovšie správy o špionážnej činnosti Spojených štátov voči nemeckým predstaviteľom sú pravdivé. Steinmeier podľa agentúry Reuters vyjadril nádej, že Washington bude v tejto záležitosti spolupracovať.

Vysvetlenie žiada aj francúzsky exminister

Terčom špehovania americkej NSA sa ešte ako francúzsky minister pre európskej záležitosti stal aj francúzsky eurokomisár pre hospodárske a menová záležitosti Pierre Moscovici, ktorý teraz žiada objasnenie od americkej strany.

„Som šokovaný, že som bol cieľovou osobou“ a sledovaný tajnou službou údajne spriatelenej krajiny, vyhlásil vo štvrtok v Bruseli a dodal: „Je to absolútne neprijateľné“. Moscovici podľa vlastných slov adresoval už list americkej veľvyslankyni vo Francúzsku Jane D. Hartleyovej a požiadal ju o podrobnosti týkajúce sa informácií o jeho monitorovaných rozhovoroch a správach, ako aj o období, v ktorom sa tak dialo.

NSA podľa dostupných informácií platformy WikiLeaks monitorovala viacerých aktérov francúzskej politickej a hospodárskej scény, medzi nimi troch prezidentov a dvoch niekdajších ministrov vrátane Moscoviciho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrank-Walter SteinmeierPierre MoscoviciWolfgang Schäuble
Firmy a inštitúcie NSA Národná bezpečnostná agentúra