Západný región Číny zasiahlo zemetrasenie, našli prvé obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie
Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 164 kilometrov severozápadne od mesta Chotan, resp. 131 kilometrov juhovýchodne od mesta Ša-čche. Foto: SITA/AP

PEKING/WASHINGTON 3. júla (WEBNOVINY) – Pri piatkovom zemetrasení v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších 48 utrpelo zranenia, informovala agentúra DPA.

Mnoho domov sa zrútilo. Obyvatelia na sociálnych sieťach písali o šoku z intenzity zemetrasenia. Podľa úradov by však počet obetí nemal byť vysoký, informovala agentúra Reuters. Zemetrasenie s magnitúdou 6,5 zasiahlo okres Pchi-šan, oznámila agentúra Sinchua s odvolaním sa na seizmologické centrum CENC.

Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie magnitúdu 6,4. Vzniklo v hĺbke okolo 20 kilometrov a jeho epicentrum sa nachádzalo 164 kilometrov severozápadne od mesta Chotan, resp. 131 kilometrov juhovýchodne od mesta Ša-čche. Prístroje zaznamenali otras o 09.07 h miestneho času (03.07 h SELČ). Krátko po ňom nasledovali dotrasy s magnitúdami 4,4 a 4,7. Všetky zasiahli okraj púšte Taklamakan, rozsiahlej a neobývanej oblasti.

Čínu pravidelne zasahujú zemetrasenia, najviac postihnuté bývajú provincie S‘-čchuan a Jün-nan na juhozápade krajiny. V máji 2008 postihlo provinciu S‘-čchuan zemetrasenie s magnitúdou 7,9, ktoré si vyžiadalo viac ako 80-tisíc obetí. Zaradilo sa medzi najhoršie zemetrasenia za vyše tri desaťročia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať