MERS sa u muža z Česka nepotvrdil, ľudí pustia z karantény

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mers
mers Foto: SITA/AP

PRAHA 3. júla (WEBNOVINY) – Hlavný hygienik v Českej republike Vladimír Valenta v piatok popoludní oznámil, že testy u pacienta s podozrením na blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) nákazu nepotvrdili.

Ľudia, ktorí s mužom prišli do styku a boli umiestnení do karantény, teda môžu byť prepustení. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Muž zostáva v nemocnici, ale už v normálnom režime. Lekári mu urobia niektoré vyšetrenia a stanovia ďalšiu liečbu.

Muž bol na návšteve Kórei

Muž, ktorý bol na pobyte v Kórei, sa vrátil 29. mája. „Vo štvrtok vyrážal z Brna ako sprievodca na ďalší autobusový zájazd do Poľska. Po hodine cesty mu prišlo nevoľno, mal teplotu 39 stupňov Celzia,“ uviedol pre ČT český minister zdravotníctva. S ohľadom na predchádzajúci pobyt v Kórei muža previezli na infekčné oddelenie na Nemocnice na Bulovke.

Tridsať ľudí z autobusu skončilo v karanténe. „V klimatizovanom autobuse je vzduch cirkulovaný a riziko ochorenia nie je úplne nulové,“ dodal minister. Cestujúcich umiestnili v objekte, ktorý zabezpečil Hasičský záchranný zbor v Moravskosliezskom kraji.

Prvé podozrenie na MERS sa v ČR objavilo v polovici júna u mladého muža, ktorý sa vrátil z turistického pobytu v Južnej Kórei. Nákaza sa však nepotvrdila.

Na letisku platia prísnejšie hygienické opatrenia

V Česku platia kvôli koronavírusu prísnejšie hygienické opatrenia na letisku. Podľa českého hlavného hygienika Vladimíra Valentu je po prílete lietadiel z Kórey vykonané upratovanie a dezinfekcia priestorov, kadiaľ prechádzajú cestujúci, vrátane priľahlých toaliet, napísala na svojej webovej stránke ČT24.

MERS je infekcia dýchacích ciest, ktorú spôsobuje novoobjavený rovnomenný koronavírus. Po prvý raz bol hlásený v roku 2012 v Saudskej Arábii, odkiaľ sa následne rozšíril do celkovo 23 ďalších štátov vrátane Jordánska, Kataru, Spojených arabských emirátov (SAE), Tuniska, Británie, Nemecka, Talianska či Francúzska.

Celosvetovo bolo zaznamenaných už vyše 1100 prípadov ochorenia na MERS, pričom 40 percent sa skončilo smrťou pacientov. Medzi príznaky tejto choroby patrí horúčka, kašeľ a problémy s dýchaním. MERS sa prenáša blízkym kontaktom osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia