Filipíny potvrdili nový prípad MERS, muž cestoval z Dubaja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mers
mers Foto: SITA/AP

Manila 6. júla (WEBNOVINY) – Filipíny v pondelok potvrdili druhý prípad blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS) v krajine. Pacientom je 36-ročný cudzinec, u ktorého sa príznaky ochorenia prejavili po tom, ako 19. júna pricestoval do Manily z Dubaja.

Muža prijali do nemocnice 4. júla a ostáva tam na pozorovaní, uviedol hovorca filipínskeho ministerstva zdravotníctva. Úrady tiež zisťujú, s kým sa dostal do kontaktu, aby sa zabránilo prípadnému ďalšiemu šíreniu nákazy. Nemenovaný muž cestoval aj do Saudskej Arábie. Jeho stav sa zlepšuje a nie je známe, že by nakazil niekoho na Filipínach.

Prvý prípad MERS na Filipínach objavili v januári. Infikovanou bola filipínska zdravotná sestra, ktorá pracovala v Saudskej Arábii a ktorá chorobu prežila.

MERS

je infekcia dýchacích ciest, ktorú spôsobuje koronavírus z rovnakého kmeňa ako vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu. MERS po prvý raz identifikovali u ľudí v roku 2012 v Saudskej Arábii, kde odvtedy zomrelo už vyše 400 ľudí. MERS sa prenáša blízkym kontaktom osôb, žiadna očkovacia látka ani účinná liečba nie je dosiaľ známa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať