Nemecko ničia horúčavy, medzi obeťami sú aj deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Západnú Európu ničia horúčavy, Francúzsko postihli výpadky elektriny
Obyvateľov Španielska, Portugalska, Británie a Francúzska trápia letné horúčavy. Približne 600 000 domácností na severozápade Francúzska postihli v noci výpadky v zásobovaní elektrinou spôsobené prudkým kolísaním teplôt. Foto: SITA/AP

BERLÍN 6. júla (WEBNOVINY) – Vlna horúčav priniesla Nemecku nový teplotný rekord. V meste Kitzingen v severnej časti Bavorska v nedeľu namerali 40,3 stupňa Celzia, potvrdil hovorca Nemeckej meteorologickej služby (DWD). Ide o najvyššiu teplotu nameranú v krajine od začiatku vedenia celoplošných záznamov v roku 1881.

Dosiaľ najvyššou teplotou vzduchu zaznamenanou v Nemecku bolo 40,2 stupňa Celzia. Namerali ju v rokoch 1983 a 2003, píše agentúra DPA.

Vyhasol život 12 ľudí

Zatiaľ najhorúcejší víkend tohto roka má však v Nemecku aj smutnú bilanciu – o život v celej spolkovej krajine prišlo pri nehodách pri kúpaní o život 12 ľudí vrátane dvoch detí vo veku štyroch a šiestich rokov. Dôsledky hlásili nielen z pláží a kúpalísk.

Na poliach skolabovali mnohí poľnohospodárski pracovníci. V lesoch a na lúkach horelo. Viaceré diaľkové vlaky vypadli vzhľadom na pokazenú klimatizáciu a v niektorých regiónoch nasledovali po horúčavách búrky, v severnej časti krajiny sprevádzané miestami aj ľadovcom. Dvoch ľudí v nedeľu zranili blesky. Stromy padali na autá, silné zrážky zaplavili pivnice a ulice.

Kúpaliská a pláže boli plné

Tlaková výš nazvaná Annelie však aj mnohým ľuďom pripravila perfektný víkend. Kúpaliská, zmrzlinárne či záhradné pivárne boli rovnako žiadané ako fontány či detské bazény. Atmosféra ako v Stredomorí panovala na pobreží Baltského mora, pláže tam boli „úplne zaplnené“, uviedol hovorca združenia cestovného ruchu v Meklenbursku-Predpomoransku.

V pondelok by mal v Nemecku studený front priniesť menšie ochladenie pred tým, ako v utorok teploty znova stúpnu na viac ako 30 stupňov Celzia. DWD predpovedá silné búrky v západnom Nemecku, možné sú aj tornáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať