Počas víkendu sa v Poľsku a Česku utopili desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pocasie teplo leto kupanie kupalisko chlapec horucavy
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 6. júla (WEBNOVINY) – V Poľsku sa počas prvého prázdninového víkendu utopilo 37 ľudí vrátane sedemročného a 13-ročného dievčaťa.

Podľa údajov tamojšej polície, poskytnutých agentúre DPA, prišlo od začatia letnej sezónny pri nehodách spôsobených pri kúpaní v Poľsku o život celkovo 124 osôb.

Polícia i ministerstvo vnútra zopakovali v uplynulom týždni varovanie obyvateľstvu, podľa ktorého sa majú v riekach a jazerách kúpať iba triezve osoby a dospelí nemajú nechávať deti vo vodných plochách bez dozoru.

Od piatka sa v Česku utopilo päť ľudí

V piatok a cez víkend sa v Česku utopilo už najmenej päť ľudí, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz. Poslednú obeť – 19-ročného muža, ktorý zahynul v nedeľu podvečer pri kúpaní v Blansku v Juhomoravskom kraji – potvrdila policajná hovorkyňa Alica Musilová. „Išiel sa tam vykúpať so svojím kamarátom, ale pravdepodobne nevedel plávať a neodhadol hĺbku vody,“ povedala Musilová.

Cudzincovi, pochádzajúcemu pravdepodobne z Bulharska, už podľa nej nedokázali záchranári pomôcť. Policajní potápači lokalizovali telo utopeného mladíka v zatopenom lome neďaleko vlakovej stanice. Policajti sa okolnosťami tohto prípadu naďalej zaoberajú. Preverujú tiež, či mohol byť muž pod vplyvom alkoholu.

Najviac prípadov v okolí Prahy

V Českej republike to bol za uplynulých niekoľko dní už najmenej piaty prípad utopenia. V piatok zomrela mladá žena, ktorá sa snažila preplávať jazero Dřísy pri Prahe. V ten istý deň sa na Orlickej priehrade v okrese Příbram utopil 70-ročný muž. V sobotu zahynul muž v pieskovni pri Čelákoviciach pri Prahe.

Ďalší v pražskej vodnej nádrži Džbán v prírodnej rezervácii Divoká Šárka. Polícia sa domnieva, že v prípade utopenia v Divokej Šárke mohlo ísť o kombináciu faktorov alkoholu a vysokých teplôt. Polícia pátra po ďalšom mužovi, ktorý sa stratil pri kúpaní v pieskovni Lhota pri obci Dřísy neďaleko Prahy. Či sa nemenovaný muž naozaj utopil, nebolo bezprostredne známe.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať