Afganci protestovali proti verdiktu v kauze zlynčovenej ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Afganci protestovali proti verdiktu súdu
Foto: SITA/AP

KÁBUL 6. júla (WEBNOVINY) – Desiatky Afgancov sa v pondelok zhromaždili na proteste proti minulotýždňovému verdiktu odvolacieho súdu, ktorý zrušil tresty smrti nad štyrmi mužmi odsúdenými za účasť na vražde ženy, zabitej davom ľudí v marci pred kábulskou mešitou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Protestujúci, väčšinou členovia Afganskej strany solidarity a aktivistky za práva žien, uskutočnili protest pred tou istou mešitou, kde rozzúrený dav zabil mladú Afganku Farchundu Malikzádovú, neprávom obvinenú zo spálenia Koránu. Mnohí niesli plagáty zabitej ženy a skandovali: „Chceme spravodlivosť!“

Obrazom: Dav dobil mladú ženu na smrť

Jedna z účastníčok protestu, aktivistka Malála Džójová, vyhlásila, že rozhodnutie súdu dláždi cestu tomu, aby „ich zajtra pustili na slobodu, a pritom sú všetci zločinci“.

Odvolací súd rozhodol tak, že traja z mužov odsúdených za vraždu dostali namiesto trestu smrti obesením po 20 rokov väzenia a štvrtému páchateľovi udelil desaťročné väzenie.

Učiteľku islamských štúdií Farchundu Malikzádová napadol 19. marca v blízkosti známej kábulskej „žltej“ Mešity kráľa dvoch mečov rozzúrený dav, pozostávajúci prevažne z mužov.

Mladú Afganku útočníci obvinili zo spálenia Koránu. Najskôr ju dobili palicami, potom zhodili zo strechy a prešli autom – a už mŕtvu ženu nakoniec podpálili. Telo obete potom hodili do neďalekej rieky Kábul.

Jedna z ľudskoprávnych aktivistiek po vyhlásení verdiktu odvolacieho súdu uviedla ešte v piatok v Kábule pre BBC, že súdny spor je príkladom bezprávia a že tamojšie ženy neutláčajú len členovia militantného hnutia Taliban, ale aj celý afganský politický systém.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia