Gréci majú stále šancu na záchranu, lopta je na ich strane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

PARÍŽ 7. júla (WEBNOVINY) – Grécky premiér Alexis Tsipras dokázal získať na núdzovom utorkovom summite prísľub, že sa na poslednú chvíľu, teda ešte pred kolapsom bankového systému, bude hľadať záchranu pre Grécko. Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že ďalší summit bude v nedeľu.

Na tomto stretnutí by sa mal schváliť program pomoci pre Grécko v prípade, že veritelia budú spokojní so žiadosťou Grécka o úver a s ponukou reforiem. „Loptička je na gréckej strane kurtu,“ povedal Renzi. „V nedeľu bude finálne stretnutie,“ doplnil. V sobotu sa zase stretnú ministri financií eurozóny (Eurogroup).

Merkelová zmenila svoj postoj

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pri príchode tvrdila, že neexistuje základ pre obnovenie rokovaní, zmenila svoj postoj a zapája sa do hľadania riešenia na poslednú chvíľu. Podľa jej sov nie je záchrana Grécka od kolapsu otázkou týždňov, ale niekoľkých dní.

Merkelová vyjadrila nádej, že dostane od Grécka tento týždeň dostatočné reformné návrhy, ktoré jej umožnia požiadať nemecký parlament, aby schválil rokovania o novom dlhodobom programe pomoci pre Atény.

Utorkové rokovania ministrov financií eurozóny v Bruseli s novým gréckym ministrom financií Euklidisom Tsakalotosom nedospeli podľa očakávania k žiadnej novej dohode. Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po skončení rokovaní oznámil, že Grécko by malo požiadať o úver z európskeho záchranného fondu už v stredu 8. júla.

Hollande a Merkelová chcú vyjednávať, krok je na Tsiprasovi
Foto: SITA/AP

Návrhy sú naďalej v platnosti

Návrhy, ktoré urobila grécka vláda minulý týždeň, sú podľa gréckeho vládneho predstaviteľa naďalej v platnosti, hoci aktuálna ponuka obsahuje určité „vylepšenia“. „Tieto návrhy obsahujú reformy, financovanie, investičný program a riešenie dlhu,“ povedal grécky predstaviteľ.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble si však myslí, že odpísanie časti dlhu nie je podľa európskych pravidiel núdzovej pomoci možné. Na druhej strane Luxembursko a tiež nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel pripustili ochotu diskutovať o odpísaní časti dlhu Grécka, pokiaľ sa Atény zaviažu k reformám.

Grécky premiér Alexis Tsipras po účasti na mimoriadnom summite eurozóny vystúpi v stredu v Štrasburgu pred poslancami Európskeho parlamentu. Poslanci ho chcú vypočuť v súvislosti s nedeľňajším referendom, v ktorom občania Grécka zamietli navrhovaný reformný plán medzinárodných veriteľov.

Poslanci sa chcú stretnúť tvárou v tvár s Tsiprasom

Predseda EP Martin Schulz potvrdil Tsiprasove vystúpenie v europarlamente prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. Grécky premiér by mal vystúpiť počas doobedňajšej poslaneckej rozpravy, ktorá bude zameraná na prebiehajúce rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi.

Žiadosť stretnúť sa tvárou v tvár s Tsiprasom po oznámení výsledkov gréckeho referenda prejavilo viacero poslancov, ktorí chcú priamo od neho počuť odpovede na otázky súvisiace so záchranným programom pre Grécko.

Najhlasnejšie sa dialógu s Tsiprasom na pôde zákonodarného zboru EÚ dožadovala Aliancia liberálov a demokratov v Európe (ALDE). Jej predseda Guy Verhofstadt uviedol, že bolo by škandalózne, keby Tsipras odmietol vystúpiť pred europoslancami a naznačil, že nadišiel čas, aby grécky premiér konečne prevzal zodpovednosť a vysvetlil európskym občanom čo presne má v úmysle urobiť, aby jeho krajina nemusela opustiť eurozónu (Grexit).

Vystúpenie gréckeho premiéra v europarlamente a na rovnakú tému sa očakávalo už koncom júna, ale bolo zrušené práve kvôli rokovaniam v Bruseli medzi Gréckom a jeho veriteľmi.

Grékom sa minú bankovky do dvoch až troch dní

Grécke banky by postupne mohli mať nedostatok finančných prostriedkov už do dvoch dní v prípade, že sa krajine nepodarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje, ktoré poznajú situáciu v gréckom finančnom systéme.

Grécki občania si z účtov môžu prostredníctvom bankomatov vyberať od minulého týždňa 60 eur denne, pričom sú banky zatvorené. Zásoba bankoviek v krajine tak rýchlo slabne. Jeden zo zdrojov očakáva, že niektoré bankomaty by mohli byť bez peňazí už v stredu, ďalší zdroj uvádza, že v systéme je dvojdňová zásoba prostriedkov.

„Hotovosť v bankomatoch bude zajtra (v stredu, pozn. red.) reálnym problémom,“ povedal jeden zo zdrojov. „Limit vo výške 60 eur na deň naozaj predĺžil životnosť bankomatov, zajtrajšok však bude omnoho väčšou výzvou,“ povedal. „Neviem, či v bankomatoch nebudú peniaze v stredu, či vo štvrtok v noci. Ak však nedosiahneme dohodu, prípadne predbežnú dohodu, minú sa nám bankovky do dvoch až troch dní,“ povedal druhý bankár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAngela MerkelováFrancois HollandeFrançois HollandeGuy VerhofstadtJeroen DijsselbloemMartin SchulzMatteo RenziSigmar GabrielWolfgang Schäuble