Pri náletoch koaličných síl v Jemene zahynuli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jemen
Foto: SITA/ AP

SANÁ 7. júla (WEBNOVINY) – Najmenej 176 bojovníkov a civilistov zahynulo v pondelok v Jemene pri vzdušných útokoch koaličných síl vedených Saudskou Arábiou proti postaveniam šiitských povstalcov (húsíov), ktorí od marca zaznamenali v krajine veľké územné zisky. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov a médiá ovládané húsíjmi.

Najmenej 60 ľudí zahynulo pri náletoch v provincii Amrán na severe Jemenu, pričom 20 z nich zabili koaličné sily na trhovisku. Viac ako 20 húsíjských bojovníkov a civilistov zabili spojenci na kontrolnom stanovišti húsíov neďaleko rovnomennej metropoly provincie Amrán.

Ďalších 60 ľudí prišlo o život na trhu na juhu krajiny a 20 pri leteckom útoku na kontrolné stanovište húsíov medzi mestami Aden a Láhidž. Podľa miestnych médií boli desiati z nich húsijskí bojovníci.

Občianska vojna v Jemene – konflikt medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a vzbúrencami z hnutia húsíov, podporovanými Iránom – si podľa OSN vyžiadala od marca najmenej 2800 ľudských životov, pričom ďalších minimálne 13.000 ľudí utrpelo zranenia.

Spojenecké vzdušné sily vedené Saudskou Arábiou útočia na húsíjské stanovištia v Jemene od 26. marca tohto roka. Cieľom ich rozsiahlej vzdušnej ofenzívy je obnovenie postavenia Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia