Video: Našich susedov ničia búrky, Nemecko pustošilo tornádo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burka blesk hrom počasie
Foto: SITA/AP

BERLÍN/VIEDEŇ/PRAHA/VARŠAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Územie Nemecka, Rakúska a Česka zasiahli v utorok večer a v noci nadnes prudké búrky, ktoré vo viacerých regiónoch napáchali škody a spôsobili problémy v doprave.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vlna búrkového počasia postupovala naprieč Nemeckom od juhozápadu na východ, pričom sa prehnala cez mnohé spolkové krajiny od Bádenska-Württemberska až po Brandenbursko a Berlín. V zasiahnutých oblastiach podľa neho nezaznamenali vážnejšie zranenia osôb, zatiaľ čo narušenie leteckej a železničnej dopravy bolo iba menšieho rozsahu.

V Porýní-Falcku vyčíňalo tornádo

Süddeutsche Zeitung na svojej internetovej stránke uvádza, že obec Framersheim v Porýní-Falcku postihlo tornádo, ktoré strhlo „60-100 striech“ a podľa odhadu miestneho starostu tak spôsobilo škody vo výške osem až desať miliónov eur.

Pohotovostné zložky v iných častí Nemecka museli zasahovať pri odstraňovaní vyvrátených stromov a čerpaní vody z pivníc. Podľa nemeckej meteorologickej služby DWD priniesli búrky prudké ochladenie, miestami až o viac ako desať stupňov Celzia.

Video: Nemeckú obec Framersheim zasiahlo tornádo

https://www.youtube.com/watch?v=8IpFY3lY2Ao

Výpadky prúdu v Tirolsku postihli tisíce domácností

Prudké búrky si vyžiadali početné výjazdy hasičov aj v rakúskom Tirolsku a Salzbursku a v niektorých častiach krajiny Horné Rakúsko, uviedla tamojšia agentúra APA. Extrémne počasie v Tirolsku malo za následok výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré v nočných hodinách pocítilo približne 14.000 domácností.

Popadané stromy tiež v Rakúsku zatarasili niektoré cesty a poškodili niekoľko vozidiel; podľa verejnoprávnej stanice ORF však v dôsledku búrok zrejme nikto neutrpel zranenia. V tirolskom Innsbrucku nárazy vetra dosahovali rýchlosť 141 kilometrov za hodinu.

WOW! What a storm seen this Tuesday from Germany. Photo credit: Erwin Klein. #Storm #Germany pic.twitter.com/9WjuEtfXIc— Mark Tarello (@mark_tarello) 8. Červenec 2015

Českí hasiči evakuovali detské tábory

Český spravodajský server iDNES.cz v súvislosti s búrkami informoval o krupobití v Karlovarskom kraji, výpadkoch v zásobovaní elektrinou a obmedzení železničnej dopravy v rôznych častiach republiky pre popadané stromy na tratiach. V Stredočeskom a Olomouckom kraji zaznamenali zrážky vlakov so stromami, pri ktorých sa ale nikto nezranil.

Hasiči podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES okrem iného evakuovali dva detské tábory a likvidovali požiar domu spôsobený úderom blesku. Českí meteorológovia vydali nadránom výstrahu pred veľmi silnými búrkami pre Olomoucký a Moravskosliezsky kraj.

Klatovská noc #klatovy #storm pic.twitter.com/kG6COtDrwX— sumavanet (@sumavanet) 8. Červenec 2015

Poľskí hasiči zasahovali takmer 500-krát

Takmer 500 výjazdov uskutočnili poľskí hasiči pre následky prudkých búrok, ktoré v noci na stredu postihli predovšetkým juhozápad Poľska, uviedla agentúra DPA. Podľa vyhlásenia záchrannej služby, na ktoré sa odvoláva, vlna búrkového počasia v Poľsku zanechala po sebe jedného mŕtveho. Nemenovaného muža zabil strom, ktorý spadol na jeho auto.

Nasadení hasiči odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu z pivníc. Podľa DPA zostali po búrkach neprejazdné viaceré cesty, predovšetkým v Sliezsku, pričom niektoré úseky boli zaplavené. Vlaky medzi mestami Poznaň a Štetín pre stromy a vetvy na trati premávali do skorých ranných hodín len po jednej koľaji.

Búrky sa v stredu očakávajú aj na Slovensku, VIAC V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať