KĽDR sužujú suchá, extrémne počasie zabíjalo pri Benátkach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Severnú Kóreu sužujú obrovské suchá, deťom ide o život
Deťom v KĽDR hrozia pre vysoké horúčavy a nedostatok čistej pitnej vody choroby a podvýživa. Foto: SITA/ AP

BENÁTKY/SOUL 9. júla (WEBNOVINY) -Veľké sucho v Severnej Kórei ohrozuje životy detí a viacerým hrozí vážne nebezpečenstvo chorôb a podvýživy. Informoval o tom v stredu Detský fond OSN (UNICEF).

KĽDR zažíva najhoršie sucho za storočie

Fond vo svojom vyhlásení uviedol, že medzi deťmi v oblastiach zasiahnutých suchom výrazne stúpol počet prípadov hnačky – kvôli vážnemu ohrozeniu prístupu k pitnej vode a hygiene. „Nedostatok dažďa obmedzuje prístup detí k čistej vode a podkopáva efektívnu hygienu, čím ohrozuje životy detí,“ povedal oblastný riaditeľ UNICEF Daniel Toole.

Severná Kórea tvrdí, že zažíva najhoršie sucho za storočie. Obzvlášť zasiahnuté sú niektoré hlavné poľnohospodárske oblasti. Obavy z dôsledkov sucha zvyšuje aj veľký počet podvyživených detí v krajine, podľa štúdie z roku 2012 je to približne jedno zo štyroch detí.

„Tieto deti sú obzvlášť zraniteľné, pretože podvyživené deti sú menej odolné proti chorobám pochádzajúcim z vody,“ dodáva UNICEF.

Pri Benátkach prišili o život dvaja ľudia

Extrémne počasie v okolí talianskych Benátok si v stredu vyžiadalo dva životy. Oznámila to agentúra APA s odvolaním sa na talianske médiá.

Jedna z obetí prišla o život neďaleko Benátok, keď na jej vozidlo padol strom vyvrátený v dôsledku prudkého nárazového vetra. Intenzívne zrážky zasiahli aj mestečko Dolo, kde sa zrútil múr, ktorý usmrtil ďalšiu osobu a ďalších 15 ľudí bolo zranených.

Krupobitie, ktoré sprevádzalo búrky, zanechalo značné materiálne škody. Aj v Taliansku predchádzali búrkam extrémne horúčavy s teplotami nad hranicou 40 stupňov Celzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNICEF Detský fond OSN