Drogový kráľ utiekol z väzenia s najvyšším stupňom stráženia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drogový kráľ Joaquín Guzmán utiekol z väzenia s najvyšším stupňom stráženia. Foto: SITA/AP

MEXIKO 12. júla (WEBNOVINY) – Jeden z najznámejších mexických drogových bossov Joaquín Guzmán, prezývaný Krpec, utiekol v sobotu z prísne stráženého väzenia cez 1,5 kilometra dlhý tunel, ktorý viedol zo sprchovacieho priestoru jeho cely na stavenisko. Oznámil to v nedeľu na tlačovej konferencii Monte Alejandro Rubido z Národnej bezpečnostnej komisie.

Podľa Rubida videli 60-ročného Guzmána naposledy krátko pred 20.00 h miestneho času (v nedeľu o 03.00 h SELČ), keď dostal lieky. Stráž až počas rutinných kontrol zistila, že nie je vo svojej cele vo väznici Antiplano, ktorá sa nachádza 90 kilometrov západne od metropoly Mexika.

Mexická polícia okamžite spustila pátraciu akciu v okolí väznice a rozostavila hliadky na priľahlých cestách. Na letisku v meste Toluca, ktoré sa nachádza neďaleko väznice, zrušili až do odvolania všetky lety.

Guzmán sa najprv pretiahol cez dieru v stene s priemerom 50 centimetrov a dĺžkou 1,5 metra, uviedol ďalej Rubido. Tá viedla k menšiemu desaťmetrovému tunelu, ktorý bol spojený s iným tunelom s priemerom 1,7 metra a dĺžkou 1,5 kilometra. Ním sa dostal do budovy ležiacej juhozápadne od väznice, známej ako Santa Juanita. Všetky tunely mali osvetlenie a vetranie.

Guzmána, jedného z vodcov obávaného drogového kartelu Sinaloa a jedného z najvplyvnejších zločincov Mexika, zatkli vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, keď bol viac ako desať rokov na úteku. „El Chapo“ figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

Guzmána prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Joaquín Guzmán