Video: Takto utiekol z väzenia drogový boss Krpec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útek drogového bossa Joaquína Guzmána
Foto: SITA/AP

MEXIKO 15. júla (WEBNOVINY) – Pamätáte si film Vykúpenie z väznice Shawshank či seriál Prison Break. Podobný útek z väzenia sa podaril jednému z najznámejších mexických drogových bossov Joaquínovi Guzmánovi s prezývkou „El Chapo“ (Krpec).

Ako sa mu to podarilo približuje video, ktoré zverejnili úrady. Krpec v sobotu utiekol z prísne stráženého väzenia cez tunel, ktorý viedol zo sprchovacieho priestoru jeho cely na stavenisko. Podzemná chodba bola 1,5 kilometra dlhá, približne 1,7 metra vysoká a 80 centimetrov široká a mala aj osvetlenie a vetranie. Predpokladá sa, že mu pri úteku pomáhali členovia bezpečnostného personálu.

Mexická polícia a ozbrojené sily po ňom stále pátrajú. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísala generálna prokuratúra odmenu vo výške 60 miliónov pesos (približne 3,4 milióna eur). Medzinárodné pátranie po ňom vyhlásil aj Interpol.

Guzmána, jedného z vodcov obávaného drogového kartelu Sinaloa, prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco.

V roku 2001 sa mu však s pomocou dozorcov podarilo ujsť. Dolapiť sa ho opäť podarilo až vo februári 2014 v prístavnom meste Mazatlán, po viac ako desaťročí na úteku. Zatknutie „El Chapa“ bolo považované za veľký úspech pre mexickú vládu. Jeho opätovný útek označil prezident Peňa Nieto za „neodpustiteľný“.

Video: Joaquín „El Chapo“ Guzmán uteká z väzenia

The moment Mexican drug lord Joaquin Guzman launched his audacious escape from prison along a 1.5km long tunnelPosted by BBC News on 15. júl 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Joaquín "El Chapo" GuzmánJoaquín Guzmán