Výzvy na tribunál pre let MH17 sú unáhlené, tvrdí Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin navštívil talianskeho prezidenta
Pápež František I. privítal vo Vatikáne ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyzval ho, aby sa zasadil o úprimné a veľké úsilie potrebné na dosiahnutie mieru na Ukrajine. Foto: SITA/AP

MOSKVA 16. júla (WEBNOVINY) – Výzvy na vytvorenie tribunálu OSN, ktorý by vyšetril príčiny vlaňajšieho zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad územím kontrolovaným povstalcami na východe Ukrajiny, sú kontraproduktívne a unáhlené.

Povedal to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru s holandským premiérom Markom Ruttem.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Tribunál by poskytol záruku spolupráce

Politici spolu hovorili deň pred piatkovým prvým výročím zostrelenia lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Väčšinu z nich tvorili holandskí občania.

Rutte v tejto súvislosti uviedol, že tribunál OSN by pri hľadaní spravodlivosti pre rodiny obetí poskytol „najlepšiu záruku spolupráce všetkých krajín“, informovala agentúra Reuters.

Obrazom: Zostrelený let MH17

Lietadlo zostrelili podľa Moskvy Ukrajinci

Moskva popiera obvinenia, podľa ktorých let MH17 zostrelili proruskí separatisti bojujúci proti vláde v Kyjeve na východe Ukrajiny.

Putin „vysvetlil postoj Ruska ohľadom predčasných a kontraproduktívnych iniciatív viacerých krajín vrátane Holandska v súvislosti so zriadením medzinárodného tribunálu“, uvádza sa v tlačovom vyhlásení Kremľa. Putin ďalej zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutia a vyšetrovania musia byť úplné, objektívne a nezávislé.

Rusko, ktoré popiera účasť na konflikte na východe Ukrajiny, nepripúšťa ani všeobecne podporovanú teóriu, podľa ktorej stroj zostrelili proruskí separatisti za pomoci protilietadlového raketového systému ruskej výroby SA-11 Buk. Ruská strana naopak naznačuje, že lietadlo poslali k zemi ukrajinské ozbrojené zložky. Túto teóriu naopak odmieta Kyjev, napísal Reuters.

Ukrajinský parlament vyzval na podporu tribunálu

Poslanci ukrajinského parlamentu vo štvrtok v Kyjeve prijali vyhlásenie, ktoré vyzýva OSN, národné parlamenty a štáty sveta, aby podporili vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrenie havárie letu MH17. Za návrh hlasovalo 248 z 320 prítomných členov zákonodarného zboru, napísala ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

Malajzia predložila návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o zriadení medzinárodného vyšetrovacieho tribunálu 10. júla. Ide o spoločný návrh Malajzie, Austrálie, Holandska, Belgicka a Ukrajiny.

Konečnú správu zverejnia v októbri

Vyšetrovanie havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines vedie Holandsko s pomocou Belgicka, Austrálie a Ukrajiny. Konečné znenie správy o príčinách nešťastia zverejní v októbri holandská agentúra pre bezpečnosť leteckej prevádzky.

V piatok 17. júla uplynie prvé výročie od zostrelenia lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Väčšinu z nich tvorili holandskí občania.

Vlajky na holandských vládnych budovách budú v piatok spustené na pol žrde na pamiatku obetí. Okolo 2000 príbuzných a blízkych obetí letu MH17 sa v tento deň zúčastní na súkromnej spomienkovej bohoslužbe v obci Nieuwegein pri Utrechte. Na obrade sa zúčastní aj predseda holandskej vlády Rutte.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov