Vojaci v Somálsku sa zrejme pomstili, zabili civilistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Somálsko
Foto: SITA/AP

MOGADIŠO 21. júla (WEBNOVINY) – Najmenej 12 civilistov zabili v utorok pri dvoch samostatných incidentoch vojaci Africkej únie (AÚ), ktorí sú dislokovaní v Somálsku, aby tamojšej vláde pomáhali v boji proti islamistom z extrémistickej skupiny aš-Šabáb. Informovala o tom agentúra DPA.

V prístavnom meste Merka zahynulo najmenej desať civilistov, ďalší boli so strelnými poraneniami prevezení do nemocnice, uviedol vysokopostavený predstaviteľ polície. Dôvod zastrelenia civilistov nepozná, ale podľa neho mohlo ísť o pomstu za to, že neznámi útočníci vyhodili v pondelok večer do vzduchu nádrž s pitnou vodou pre vojakov AÚ. Medzi obeťami bola údajne aj jedna žena a niekoľko mladých ľudí.

Medzičasom v metropole Mogadišo vojaci AÚ, ktorí so svojím vozidlom uviazli v dopravnej zápche, niekoľkokrát vystrelili na mikrobus, kde zahynuli dvaja ľudia a dvaja utrpeli zranenia. Ani v tomto prípade nie sú príčiny incidentu známe.

„Takéto činy sú neprijateľné a obe udalosti začneme okamžite vyšetrovať,“ uviedlo somálske ministerstvo vnútra. V Somálsku je v súčasnosti dislokovaných viac ako 20 000 príslušníkov vojsk Africkej únie, pričom k usmrteniu civilistov vojakmi došlo už viackrát aj v minulosti, väčšinou pri útokoch militantov z aš-Šabábu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát