Boje na Ukrajine neutíchajú, strany sa obviňujú navzájom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

KYJEV 22. júla (WEBNOVINY) – Velenie ukrajinskej armády v stredu v Kyjeve informovalo, že za posledných 24 hodín proruské jednotky na východe Ukrajiny zaútočili na pozície vládnych síl a civilné objekty až 80-krát. Polovica útokov sa odohrala v pondelok v čase medzi 18.00 h a polnocou.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ako spresnila tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie (ATO), proruskí separatisti útočili aj muníciou s kalibrom nad 120 milimetrov, ktorá má byť v súlade s mierovými dohodami podpísanými vo februári v Minsku stiahnutá z demarkačnej čiary. Protivládne sily ostreľovali pozície vládnej armády z tankov, mínometov, granátometov aj ručných zbraní. Informácie o prípadných obetiach na životoch či zranených nie sú zatiaľ k dispozícii.

Z porušenia prímeria obvinila v stredu ukrajinskú armádu aj druhá strana konfliktu – vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v stredu informovalo, že vládne sily ostreľovali aj mesto Doneck, pričom zasiahli výškový bytový dom. Útok sa zaobišiel bez obetí, avšak došlo k materiálnym škodám. V dôsledku ostreľovania sa bez elektriny ocitlo 13 obcí v DĽR, informovala agentúra RIA Novosti.

Agentúra UNIAN v noci na stredu informovala o správe pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v utorok konštatovala relatívne upokojenie situácie v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Uviedla však, že vo viacerých bodoch na demarkačnej čiare zaznamenala prítomnosť vojenskej techniky, ktorá podlieha mierovej dohode a mala byť odsunutá. Pozorovatelia priznali aj to, že nemali prístup na viacero miest, kde mala byť táto technika dislokovaná.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia