Turecké tanky ostreľovali Kurdov v Sýrii, tí protestujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 27. júla (WEBNOVINY) – Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) obvinili v pondelok tureckú armádu, že ostreľovala ich pozície na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecké tanky údajne spustili cezhraničnú paľbu na ciele YPG v dedine ležiacej neďaleko mesta Džarábulus. Toto mesto v sýrskej provincii Aleppo ovládajú bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

„Je to agresia, ktorú treba zastaviť,“ reagovali na turecké ostreľovanie jednotky YPG. Turecká armáda podľa nich útočí na Kurdov namiesto toho, aby sa zamerala na „teroristov“.

Vozidlo YPG sa údajne dostalo pod tureckú paľbu aj v dedine východne od iného severosýrskeho pohraničného mesta – Kobané, ktoré bolo zničené počas ťažkých bojov medzi Kurdmi a IS.

Milície YPG pôvodne bránili prevažne kurdské oblasti na severe Sýrie. Neskôr začali postupovať aj na iné územia, ktoré obsadili IS. V súčasnosti predstavujú jednu z mála bojaschopných formácií v Sýrii schopných čeliť Islamskému štátu.

V poslednom období YPG dosiahli na úkor IS viacero územných ziskov v severnej Sýrii; obsadili napríklad väčšinovo arabské mesto Tal Abjad na tureckej hranici. Pred niekoľkými týždňami sa priblížili do vzdialenosti len približne 50 kilometrov od Rakky, de facto metropoly samozvaného „kalifátu“ vyhláseného skupinou Islamský štát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia