Briti pomôžu Indonézii v boji s islamistami, sľúbil Cameron

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
Britský premiér David Cameron. Foto: archívne, SITA/AP

JAKARTA 27. júla (WEBNOVINY) – Indonézia a Británia sa dohodli na zintenzívnení snáh v boji proti spoločnému nepriateľovi, ktorým je extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Povedal to v pondelok britský premiér David Cameron po schôdzke s indonézskym prezidentom Jokom Widodom v Jakarte. Obe krajiny podľa neho znepokojuje hrozba zo strany IS.

Briti vycvičia indonézskych policajtov

V úvode svojej dvojdňovej cesty po Indonézii Cameron prisľúbil pomoc pri poskytovaní balíka protiteroristickej podpory, zahŕňajúceho posilnenie bezpečnosti na letiskách v Jakarte a na Bali. Britský líder sa tiež zaviazal prevziať väčšiu úlohu pri ničení IS v Sýrii a Iraku.

„Dohodli sme sa na zvýšení spoločných snách v oboch smeroch – vyrovnať sa s hrozbou terorizmu a bojovať proti rétorike extrémizmu,“ povedal po rokovaní v prezidentskej rezidencii v Jakarte Cameron, ktorého citoval spravodajský server BBC. Islamský štát je podľa neho „zlá hrozba“, ktorú musia riešiť obe krajiny.

Na základe tejto dohody vycestuje na výcvik protiteroristických techník do Spojeného kráľovstva 50 indonézskych policajtov.

Pomôcť majú aj výmenné programy

Británia sa podľa Cameronových slov bude snažiť ťažiť z prístupu Indonézie k boju proti extrémizmu, a to pomocou výmenných programov medzi náboženskými a komunitnými lídrami v Indonézii a v Spojenom kráľovstve.

Islamský štát a ostatné militantné skupiny využívajú propagandu v miestnych jazykoch a ich podpora následne rastie tiež v medzinárodnom meradle.

Cameron v rámci štvordňového obchodného turné po juhovýchodnej Ázii navštívi okrem Indonézie aj Malajziu, Singapur a Vietnam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Cameron
Firmy a inštitúcie Islamský štát