Česko-rakúske hliadky fungujú, pomôcť by mohli aj Maďarsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti plot
Afričania preliezajú plot, aby sa dostali do Európy. Foto: SITA/AP

PRAHA 27. júla (WEBNOVINY) – Hranicu Maďarska a Srbska by mohli strážiť pred migrantmi aj česko-rakúske policajné hliadky. Boli by podobné tým, ktoré už niekoľko rokov úspešne spolupracujú na hraniciach juhomoravského kraja s Rakúskom.

Potvrdili to ministri vnútra Českej republiky a Rakúska, ktorí sa v pondelok stretli v meste Mikulov. Informáciu priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

Spolupráca Čechov a Rakúšanov je úspešná

Zmiešaným česko-rakúskym hliadkam sa v posledných desiatich rokoch podarilo okrem iného znížiť kriminalitu v pohraničí o 20 percent. Teraz by sa mohli sústrediť najmä na potlačenie nelegálnej migrácie a na boj proti prevádzačstvu.

„Keď sa pozrieme desať rokov do minulosti, môžeme konštatovať, že tá spolupráca medzi českou a rakúskou políciou je veľmi úspešná,“ povedala rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Toto spojenectvo Rakúska a ČR podľa nej má nielen regionálny význam, ale mohlo by pomôcť riešiť aj problémy s nelegálnou migráciou v Maďarsku, Srbsku a Macedónsku.

Počet nelegálnych migrantov láme rekordy

Maďarskou cestou sa do Rakúska dostávajú tisíce ilegálnych utečencov, preto je podľa ministerky Miklovej-Leitnerovej potrebné poslať policajtov takisto na maďarsko-srbské hranice a do ďalších regiónov, kde sú potrební.

Nelegálnych migrantov je v ČR tento rok rekordný počet. Len na juhu Moravy zadržali policajti tento mesiac už 187 cudzincov, väčšinou zo Sýrie.

Český minister vnútra Milan Chovanec uviedol, že súčasná migračná vlna síce viac trápi Rakúsko, ale aj v ČR sú už tisíce nelegálnych migrantov. V Rakúsku ich počítajú na desaťtisíce.

Sýrčania tvoria približne polovicu

Chovanec prisľúbil rakúskej strane pomoc s ťažkosťami súvisiacimi s migrantmi. „Zároveň sme našich partnerov z Rakúska upozornili, že riešenie vidíme v spoločnom tlaku na krajiny, odkiaľ imigranti prichádzajú, predovšetkým na Taliansko,“ dodal český minister.

Za prvý polrok 2015 sa chcelo nelegálne dostať cez Česko už 3018 migrantov. Najviac utečencov zaznamenala cudzinecká polícia v Brne a Břeclavi.

Sýrčania tvoria približne polovicu utečencov, druhú najpočetnejšiu skupinu predstavujú Afganci, ďalej Iračania a Pakistanci, napísal portál iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať