Obama sa na návšteve v Afrike zoznámil s pravekou ženou Lucy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Barack Obama pozoruje časť kostri pravekej ženy Lucy na návšteve v Etiópii. Foto: SITA/AP

Addis Abeba 28. júla (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama, ktorý v rámci svojej cesty po Afrike pricestoval v nedeľu z Kene do susednej Etiópie, si pri slávnostnom privítaní vo vládnej budove v Addis Abebe prezrel jeden z najvzácnejších dokladov vývoja ľudského rodu – kostrové pozostatky australopiteka spred 3,2 milióna rokov.

Ako informovala agentúra Reuters, vzácny historický artefakt kvôli tejto príležitosti previezli za prísnych bezpečnostných opatrení z tamojšieho Národného múzea v Addis Abebe. Americkému prezidentovi bolo dovolené dotknúť sa jednej z kostí australopiteka, čo zvyčajne môžu iba poverení vedeckí pracovníci a bádatelia.

„Etiópiu si ctíme ako rodisko celého ľudstva. Keď vidíme nášho predchodcu, pripomína nám to, že Etiópčania, Američania a všetci obyvatelia sveta sú súčasťou jednej ľudskej rodiny,“ uviedol Obama na margo kostrových pozostatkov pravekej ženy nazvanej Lucy, ktoré boli v tejto východoafrickej krajine objavené v roku 1974.

Obama svoju štvordňovú cestu začal v piatok v Keni, odkiaľ pochádzal jeho otec. Obama sa stal prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý absolvoval návštevu Kene, a teraz mu rovnaké prvenstvo patrí aj na návšteve Etiópie. Prezident dnes vystúpi s prejavom na summite Africkej únie (AÚ), následne odcestuje domov.

Barack Obama
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama