O jadrovom programe nerokujeme, odkázala KĽDR mocnostiam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Severná Kórea pohrozila Juhu, odpálila raketu z ponorky
Úspešná skúška balistickej rakety odpaľovanej z ponorky sa mala uskutočniť za prítomnosti vodcu KĽDR Kima Čong-una. Foto: SITA/AP

PEKING 28. júla (WEBNOVINY) – Severokórejský veľvyslanec v Číne v utorok povedal, že jeho krajina nemá záujem o podobnú jadrovú dohodu, akú uzavrelo šesť svetových mocností s Iránom, pretože KĽDR je štátom s jadrovými zbraňami aj podľa mena, aj v skutočnosti, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie severokórejského veľvyslanectva.

„Vôbec nemáme záujem o dialóg, v rámci ktorého by sme diskutovali o tom, že my prví jednostranne zmrazíme alebo zlikvidujeme naše jadrové zbrane,“ povedal Či Če-rjong na severokórejskom veľvyslanectve v Pekingu.

Severokórejský jadrový program je podľa agentúry Reuters veľkým regionálnym problémom. Medzištátne rokovania o jadrovom odzbrojení KĽDR boli totiž v roku 2009 prerušené.

Severokórejskí predstavitelia zvolali na utorok tlačovú konferenciu, aby opäť zopakovali stanovisko Pchjongjangu, podľa ktorého je príčinou napätia na Kórejskom polostrove „nepriateľský postoj“ Spojených štátov ku KĽDR.

Spojené štáty majú v Južnej Kórei rozmiestnené svoje jednotky, ktoré majú pôsobiť ako prevencia pred prípadnou agresiou zo strany Pchongjangu. Ide o dedičstvo z čias kórejskej vojny z rokov 1950-53, ktorá sa skončila prímerím, nie mierovou dohodou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať