Žena, ktorá pomohla v USA na slobodu vrahom, sa priznala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Žena, ktorá pomohla v USA na slobodu vrahom, sa priznala
Joyce Mitchellovej teraz hrozí trest za mrežami vo výške dvoch až siedmich rokov. Foto: SITA/AP

PLATTSHBURGH 28. júla (WEBNOVINY) – Zamestnankyňa americkej väznice v okrese Clinton na severe štátu New York sa v utorok priznala, že do areálu prepašovala v mrazenom mäse do hamburgerov náradie, ktoré dopomohlo v júni dvom odsúdeným vrahom k úteku na slobodu.

Joyce Mitchellovú (51), ktorá pracovala v tomto väzenskom zariadení v krajčírskej dielni, po vzatí do väzby 12. júna prepustili zo zamestnania bez nároku na mzdu. Úrady ju zatkli krátko po vydarenom úteku Richarda Matta (48) a Davida Sweata (34) z väznice zo 6. júna, po ktorom strávili vyše dva týždne na slobode. Utiecť sa im podarilo cez tunel, ktorý si priamo z cely prekopali pravdepodobne pomocou elektrického náradia.

Jedného väzňa zastrelili, druhého zatkli

Bol to vôbec prvý prípad, keď sa niekomu podarilo utiecť z tejto väznice s maximálnou ochranou, ktorú postavili v roku 1865 približne 32 kilometrov od kanadskej hranice. Matta zastrelili policajti počas pátracej akcie 26. júna asi 48 kilometrov západne od väznice a Sweata o dva dni neskôr zatkli neďaleko hranice s Kanadou a poslali do inej väznice.

Mitchellová spolupracovala s políciou a počas priznania k obvineniam z podpory kontrabandu väzňov sa rozplakala. Na základe dohody s prokuratúrou jej hrozí trest vo výške dvoch až siedmich rokov za mrežami. Termín zverejnenia verdiktu úrady neuviedli.

Odsúdení mali zabiť manžela Mitchellovej

Motívom Mitchellovej konania malo byť to, že od odsúdených chcela, aby po úteku zabili jej manžela. Obaja boli zamestnancami vo väzenskej krajčírskej dielni, v ktorej pracovali aj Sweat a Matt. Náradie im do cely v mrazenom mäse mal priniesť ďalší dozorca, ktorý o ich úteku nič netušil. Dvojica vrahov mala celu v oddelení väznice, kde mali väzni dovolené, aby si sami varili.

Sweata odsúdili za vraždu prvého stupňa na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia po tom, ako v júli 2002 zabil policajta. Matt, ktorý už v minulosti viackrát utiekol z väzenia, bol odsúdený na 25 rokov až doživotie za únos a vraždu podnikateľa a svojho bývalého šéfa v roku 1997.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia