V Calais bolo v noci rušno, tunel odolával náporu utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Ministri vnútra členských krajín EÚ sa na schôdzke v Bruseli nedokázali zhodnúť na dobrovoľnej relokácii 40-tisíc migrantov, ktorí sa už nachádzajú na území Grécka a Talianska. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 28. júla (WEBNOVINY) – Približne 2100 utečencov sa pokúsilo v noci utorok dostať do ústia eurotunela vo francúzskom Calais, ktorý spája Francúzsko s Britániou. Oznámila to v utorok spoločnosť Eurotunnel, spravujúca osobnú i nákladnú železničnú dopravu pod Lamanšským prielivom.

Nákladná rampa v Calais je denne dejiskom pokusov utečencov, táboriacich v okolí mesta na severovýchode Francúzska, dostať sa do Spojeného kráľovstva. Ich riskantné naskakovanie na vlaky sa často končí tragicky. Od začiatku leta už pri tejto aktivite zomrelo osem ľudí. „Za posledný mesiac a pol to bol najväčší pokus o vniknutie (do tunela),“ povedal hovorca Eurotunnela. Železnice v dôsledku toho varovali cestujúcich pred meškaním vlakov, napísal spravodajský server BBC.

Utečenci sa od polnoci do šiestej hodiny ráno snažili preliezť do vagónov v nákladnom termináli, pričom poničili niekoľko plotov. „Nanešťastie sa niekoľko ľudí zranilo,“ povedal hovorca. „Povolali sme všetkých 200 našich bezpečnostných pracovníkov,“ dodal.

Nemenovaný zdroj pre agentúru AP uviedol, že polícia zatkla 200 migrantov. V táboroch pri Calais prebýva okolo 5000 utečencov prevažne zo Sudánu a Eritrey. Každú noc sa rôznymi spôsobmi snažia dostať do súprav nákladných vlakov alebo kamiónov prechádzajúcich popod „Lamanš“ a tak sa prepašovať zo starého kontinentu do Británie. Ich aktivita má byť podľa Eurotunnela dobre organizovaná a plánovaná.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia