Turci uskutočnili doteraz najväčší nálet na Kurdov v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turci uskutočnili doteraz najväčší nálet na Kurdov v Iraku [
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 29. júla (WEBNOVINY) – Turecké vzdušné sily podnikli v noci na stredu ďalší útok na postavenia kurdských vzbúrencov na severe Iraku. Išlo o najmohutnejší nálet od minulého týždňa, keď sa vzdušné operácie tureckého letectva proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) začali. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa nemenovaného tureckého dôstojníka viacúčelové lietadlá typu F-16, ktoré vzlietli zo základne Diyarbakir na juhovýchode Turecka, zasiahli v Iraku šesť cieľov. „Útok v noci nadnes bol najväčším, odkedy sa ťaženie minulý týždeň začalo,“ uviedol nemenovaný turecký dôstojník.

Turecké útoky začali v piatok

Turecko začalo bombardovať tábory PKK v severnom Iraku v piatok, pričom podľa tureckých predstaviteľov ide o reakciu na minulotýždňové vraždy policajtov a vojakov, z ktorých vláda v Ankare obviňuje kurdských vzbúrencov.

Okrem cieľov PKK v Iraku a na juhu Turecka bombarduje turecké letectvo aj pozície militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii.

Po útoku na oddiel policajtov bombardovalo turecké letectvo v utorok ciele PKK aj v juhotureckej provincii Širnak. V rámci ťaženia proti Islamskému štátu a militantom z PKK zadržali turecké bezpečnostné sily v 39 provinciách celkovo 1302 osôb.

Kurdskí vzbúrenci útočili na políciu

Kurdskí vzbúrenci zaútočili v utorok večer v tureckej provincii Hakkari na obydlia predstaviteľov tureckej polície a súdnictva.

Podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu útok ručnými strelnými zbraňami podnikli militanti z PKK v provincii Hakkari, ležiacej neďaleko turecko-irackých štátnych hraníc. Pri streľbe sa nikto nezranil.

O útokoch kurdských vzbúrencov a militantov z organizácie Islamský štát (IS), ako aj o odvetných opatreniach Turecka bude v stredu podľa agentúry AP pravdepodobne na neverejnom zasadaní rokovať aj turecký parlament.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať