Rusko sa postavilo na odpor, odmietlo tribunál pre let MH17

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajine sa v oblasti bojov zrútil malajzijský boeing
Vo štvrtok 17. júla 2014 sa na ukrajinsko-ruských hraniciach zrútilo civilné lietadlo Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube. Stroj bol zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov. Nehodu nikto neprežil. Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

NEW YORK 29. júla (WEBNOVINY) – Rusko v stredu podľa očakávaní vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení medzinárodného trestného tribunálu pre vojnové zločiny, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za vlaňajšie zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií nad Ukrajinou.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Jedenásť krajín v 15-člennej BR OSN hlasovalo za návrh rezolúcie zo spoločnej dielne Austrálie, Malajzie, Holandska a Ukrajiny, pričom tri štáty – Angola, Čína a Venezuela – sa zdržali hlasovania. Rusko dokument ako jediné odmietlo, informovala agentúra Reuters.

Odmietnutie zriadenia tribunálu už skôr cez deň podľa agentúry AP naznačil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý údajne v telefonickom rozhovore s holandským premiérom Markom Ruttem povedal, že Rusko je stále proti myšlienke zriadenia tribunálu, ktorú Amsterdam a Kyjev presadzujú. Putin povedal, že tribunál by bol „bezúčelný“, pretože Rusko má stále „mnoho otázok“ k vyšetrovaniu, ku ktorému nemá dostatočný prístup, píše AP.

Obrazom: Na Ukrajine zostrelili malajzijské lietadlo

Na vznik tribunálu Rusko nevidí opodstatnenie

Vetovanie rezolúcie Ruskom zdôvodnil ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin tým, že predmetná záležitosť nespadá pod mandát BR OSN. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra DPA.„Opakovane sme uviedli, že nepodporíme vznik tohto tribunálu, pretože na to nie je opodstatnenie,“ tvrdí Čurkin.

Bert Koenders, minister zahraničných vecí Holandska, ktoré pri tragédii prišlo o 196 občanov, uviedol, že je „nepochopiteľné“, ak členský štát BR OSN bráni spravodlivosti. „Moje myšlienky patria rodinám obetí, ktoré dúfali vo vyjasnenie tohto prípadu tým, že vznikne daný tribunál,“ skonštatoval Koenders.

Austrália, ktorá pri zostrelení letu MH17 stratila 39 občanov, takisto odsúdila rozhodnutie Ruska vetovať zriadenie vyšetrovacieho tribunálu ako „urážku pamiatky“ obetí. „Zodpovední sa možno domnievajú, že sa teraz ukryjú za veto Ruskej federácie. Nedovolíme však, aby unikli spravodlivosti,“ varovala šéfka austrálskej diplomacie Julie Bishopová.

Ukrajina podozrieva Moskvu, že stojí na zlej strane

Malajzia je hlasovaním taktiež „hlboko sklamaná“, vyhlásil tamojší minister dopravy Dato Sri Liow Tiong Lai, podľa ktorého zlyhanie BR OSN pri prijímaní danej rezolúcie vysiela páchateľom tohto zločinu „nebezpečný odkaz beztrestnosti“. Malajzia prišla pri leteckom nešťastí o 43 svojich občanov.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina je úloha Ruska v podporovaní separatistov v Donbase podozrivých zo zostrelenia Boeingu-777 s 283 osobami na palube „úplne jasná“. „Keď sa dnes pozriem na ruskú delegáciu, cítim ľútosť – dovolili si totiž pochovať nádeje celého sveta a zvlášť rodín obetí. Ak sa bojíte pravdy, stojíte určite na zlej strane,“ uviedol v tejto súvislosti Klimkin.

Záväzná rezolúcia by vytvorila súd, ktorý by stíhal zodpovedných za zničenie lietadla, pričom by vyžadoval účasť všetkých príslušných krajín na tomto procese.

Boeing 777

, ktorý letel na linke Amsterdam-Kuala Lumpur, sa zrútil 17. júla 2014 v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube.

Podľa Ukrajiny i západných krajín lietadlo zostrelili proruskí povstalci za pomoci raketového komplexu Buk, ktorý im do výzbroje poskytlo Rusko. Moskva však odmieta akýkoľvek podiel na tejto tragédii.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vitalij ČurkinVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Malaysia Airlines