V Česku sa zaškoľujú irackí piloti na bojových strojoch L-15

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Foto: SITA/AP

PRAHA 31. júla (WEBNOVINY) – V Českej republike sa už preškoľujú prví irackí piloti na bojových lietadlách L-159. Potvrdil to český minister obrany Martin Stropnický so zástupcom náčelníka generálneho štábu Františkom Malenínským. Irak podľa nich prostredníctvom spoločnosti Aero Vodochody kúpi 15 strojov, ktoré česká armáda nevyužíva, napísal server Novinky.cz.

Podľa Malenínského je celkovo 31 irackých pilotov v Česku už približne dva týždne. Generálporučík odhadol, že výcvik potrvá minimálne rok. Stropnický povedal, že tréning bude pravdepodobne rozvrhnutý na niekoľko turnusov. „Výcvik bude trvať, pokým nebude istota, že sú vycvičení,“ dodal Malenínský.

NATO poskytne Iraku pomoc

O predaji nepotrebných strojov L-159 do Iraku sa rokuje už niekoľko rokov. Konkrétne obrysy dohoda nabrala pred rokom, česká vláda predaj schválila v marci tohto roka. Za 15 lietadiel má Česko dostať 750 miliónov korún (asi 28 miliónov eur). Bagdad ich plánuje nasadiť do boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa dohodli na balíku opatrení, ktorými NATO podporí posilňovanie irackých bezpečnostných a obranných síl, okrem iného v oblastiach vojenského výcviku, odmínovania a zneškodňovania tzv. improvizovaných výbušných zariadení.

Cvičiť budú v Jordánsku a Turecku

Program pomoci, ktorý v piatok na zasadnutí v Bruseli schválili zástupcovia 28 členských krajín NATO, je zameraný na podporu Iraku v úsekoch, kde je aliancia najviac schopná „pridať hodnotu“, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Program podľa neho vznikol v reakcii na žiadosť Bagdadu a po dôkladnej konzultácii s irackými úradmi, informovala tlačová agentúra AP.

NATO plánuje pomôcť Iraku v siedmich prioritných oblastiach. Patrí k nim tiež poradenstvo pri reformách bezpečnostného sektora, civilno-vojenské plánovanie, kybernetická obrana, vojenské lekárstvo a civilné núdzové plánovanie. Stoltenberg dodal, že odborníci z NATO a Iraku teraz pripravia podrobnosti výcvikových programov, ktoré sa budú konať v Turecku a Jordánsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy