USA majú v zahraničí najmenej vojakov od invázie do Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americkí vojaci
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 1. augusta (WEBNOVINY) – Počet amerických vojakov rozmiestnených v zahraničných vojnových zónach je na najnižšej úrovni od obdobia pred rokom 2003, keď USA podnikli inváziu do Iraku. Kongres však napriek tomu schválil zvýšenie armádneho rozpočtu o 38 percent, napísala v piatok agentúra Reuters.

Tento rozpor je dedičstvom núdzového fondu, ktorý vznikol v dôsledku teroristických útokov z 11. septembra 2001. Podľa Reuters sa predmetný fond stal obľúbeným spôsobom Washingtonu na vyhýbanie sa dosahu finančných obmedzení na armádny rozpočet.

Fond pre nepredvídané operácie v zahraničí (OCO) poskytuje desiatky miliárd dolárov pre programy s otáznou alebo žiadnou spojitosťou s vojnami, tvrdia podľa Reuters súčasní i bývalí americkí vládni činitelia a analytici.

Republikánski kongresmani však na jar upustili od akejkoľvek zámienky na to, aby OCO slúžil svojmu pôvodnému účelu – vojnám v Iraku a Afganistane – a priamo schválili 38 miliárd dolárov, ktoré môže Pentagón použiť na iné nevojenské účely. Celková čiastka pre rozpočet tak dosiahla 89 miliárd.

Spojené štáty v rokoch 2001-14 minuli na vojny v Iraku a Afganistane a pridružené operácie 1,6 bilióna dolárov, uviedla vlani nestranná Kongresová výskumná služba (CRS), pričom 81 miliárd z tejto čiastky bolo použitých na „nevojnové“ účely. Skutočné čísla sú však zrejme oveľa vyššie, tvrdí CRS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia