Silný dážď zabíjal vo Vietname, zaplavil veľké uhoľné bane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietnam
Foto: SITA/AP

HANOJ 31. júla (WEBNOVINY) – Silný dážď usmrtil 17 ľudí a zaplavil veľké uhoľné bane v severnom Vietname, čo vyvolalo obavy ekologických aktivistov z kontaminácie miestneho obyvateľstva a vôd vo vyhľadávanej turistickej lokalite zátoky Ha Long.

Domovy museli opustiť tisíce ľudí

Pred povodňami museli po šesťdňových lejakoch v provincii Quang Ninh opustiť svoje obydlia tisíce ľudí. Voda zaplavila domy a cesty. Environmentálne skupiny v tejto súvislosti upozornili, že voda môže obsahovať nebezpečný uhoľný prach, napísala agentúra Reuters.

Zátoka Ha Long alebo aj Dračia zátoka sa nachádza vo vietnamskom Bacboskom (Tonkinskom) zálive v Juhočínskom mori. So svojimi dedinami plávajúcimi na vode, smaragdovozeleným morom, obrovskými jaskyňami a zelenými vápencovými skaliskami je zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Ročne ju navštívia milióny turistov. Cestovatelia si väčšinou kúpia niekoľkodňové výlety loďou a plavia sa po oblasti, často sa aj kúpu.

Lejaky budú trvať

Región je však zároveň hlavnou zásobárňou prírodného uhlia. Povodňová voda ho zo zatopených baní vyplavila tisíce ton, uviedli hlavné ťažobné spoločnosti vo Vietname. Škodu predbežne odhadli na 91,7 milióna dolárov, napísala vláda na svojej internetovej stránke, hrozba ekologickej katastrofy sa však vo vyhlásení nespomína.

Donna Lisenby z Waterkeeper Alliance – medzinárodnej aktivistickej skupiny za čisté vodné prírodné zdroje – upozornila, že v dôsledku škôd spôsobených v uhoľných baniach sa môžu kontaminovať vody s nebezpečnými látkami ako arzén, olovo a tálium. Podľa vietnamských meteorológov by mali lejaky pretrvať až do pondelka a rozšíriť sa aj do ďalších severných provincií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia