Briti uzavreli vyšetrovanie vraždy Litvinenka, vinia Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Litvinenko
Foto: SITA/AP

LONDÝN 31. júla (WEBNOVINY) – Británia uzavrela v piatok po 12 mesiacoch súdne vyšetrovanie smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. Právnici trvajú na tom, že pri jeho otrave vzácnym typom rádioaktívneho izotopu zohrala určitú úlohu ruská vláda.

Uzatvárajúce stanovisko právnici zverejnili po štvrtkovom vyhlásení predstaviteľa londýnskej Metropolitnej polície Richarda Horwella o tom, že Rusko bolo „tak či onak“ zapojené do Litvinenkovej smrti v novembri 2006.

Hlavný podozrivý z vraždy odmietol svedčiť

„Dôkazy naznačujú, že jediné dôveryhodné vysvetlenie je to, že tak či onak bol do vraždy Litvinenka zapojený ruský štát,“ povedal Horwell, ktorého citovala agentúra DPA. Dodal, že Rusko malo voči Litvinenkovi „impozantný zoznam“ sťažností.

Hlavný podozrivý z vraždy Litvinenka, Dmitrij Kovtun, ktorý mal v tomto procese svedčiť v pondelok, oznámil, že tak neurobí. Toto rozhodnutie viedlo zodpovedného britského sudcu Roberta Owena k tomu, že podozrivého obvinil z pokusu o manipuláciu priebehu vyšetrovania. Kovtun mal svedčiť v pondelok z Ruska prostredníctvom videomosta.

Závery zverejnia do konca roka

Litvinenko, bývalý agent sovietskej tajnej služby KGB a neskôr ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), žijúci v exile v Británii, zomrel v Londýne v roku 2006 po vypití čaju otráveného rádioaktívnym prvkom polónium. Britská polícia obvinila z vraždy Kovtuna a ďalšieho Rusa Andreja Lugového. Obaja odmietajú akúkoľvek účasť na zločine.

Owen, ktorý v priebehu vyšetrovania vypočul desiatky svedkov a ktorému predložili aj tajné dôkazy britských spravodajských služieb, plánuje zverejniť svoje závery do konca tohto roka, dopĺňa agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander Litvinenko