Al-Káida zajala v Sýrii povstalcov vycvičených Američanmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 31. júla (WEBNOVINY) – Sýrska odnož al-Káidy v piatok oznámila, že zajala niekoľkých povstalcov vycvičených Spojenými štátmi, ktorých označila za amerických agentov. Militantný Front an-Nusra zároveň vyzval ostatných bojovníkov skupiny známej ako Divízia 30, aby sa ďalej nezapájali do „amerického projektu“ v Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Ministerstvo obrany USA vyhlásenie spochybnilo

Sýrske opozičné zdroje a monitorovacie skupiny tento týždeň informovali, že Front an-Nusra zajal vodcu Divízie 30 spolu s viacerými spolubojovníkmi. Ministerstvo obrany USA to však spochybnilo vyhlásením, podľa ktorého nepadli do zajatia žiadni príslušníci „nových sýrskych síl“.

Sunnitskí extrémisti vo svojom vyhlásení zverejnenom na internete uvádzajú, že povstalci s americkým výcvikom sa im dostali do rúk iba niekoľko dní po vstupe na sýrske územie.

Divízia prišla o piatich bojovníkov

„My a sunnitský ľud Sýrie nedovolíme, aby ich obete boli ponúkané na zlatom podnose americkej strane,“ vyhlásil Front an-Nusra. Skupina podporovaná Spojenými štátmi podľa neho koordinovala nálety vojenskej koalície na čele s Američanmi, ktoré si v jeho radoch vyžiadali „mučeníkov a zranených“.

Samotná Divízia 30 podľa agentúry AP zverejnila vyhlásenie, v ktorom informovala o útoku na svoju veliteľskú centrálu zo strany Frontu an-Nusra. Uviedla pritom, že prišla o piatich bojovníkov a ďalší 18 utrpeli zranenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda