Pri tureckých náletoch v Iraku zahynuli civilisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bajdží
Získanie Bajdží je veľkým úspechom pre irackú armádu v boji proti Islamskému štátu. Foto: SITA/AP

ISTANBUL/BAGDAD 1. augusta (WEBNOVINY) – Najmenej osem civilistov zahynulo na severe Iraku pri tureckých náletoch na pozície militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK), informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá a obyvateľov.

Prokurdská tlačová agentúra Firat zverejnila fotografie, na ktorých sú podľa nej ľudia zabití pri náletoch v pohorí Kandil.

Miestni obyvatelia pre DPA uviedli, že pri útokoch utrpelo zranenia sedem ľudí.

Regionálna vláda irackej autonómnej oblasti Kurdistan v Iraku vyzvala predstaviteľov militantnej PKK na „ustúpenie“ z tamojšej kurdskej oblasti, aby sa tým zabránilo ďalším obetiam na životoch civilistov. Informovala o tom agentúra AP. Kurdistanský prezident Masúd Barzání vo vyhlásení ďalej odsúdil Turecko za bombardovanie civilistov.

Prezident tiež vyzval obe strany, aby obnovili mierové rokovania o ukončení konfliktu, ktorý si za posledných 30 rokov vyžiadal približne 40 000 ľudských životov. Turecko nálety na pozície PKK v irackom Kurdistane spustilo minulý týždeň po krachu prímeria. Militanti z PKK následne podnikli v Turecku množstvo útokov, prevažne na policajtov a vojakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia