Saudskoarabského kráľa vyhnala z Francúzska petícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Salmán
Nový saudskoarabský kráľ Salmán. Foto: SITA/AP Photo

NICE/DUBAJ 3. augusta (WEBNOVINY) – Saudskoarabský kráľ Salmán odcestoval v nedeľu z južného Francúzska, kde plánoval dovolenkovať tri týždne, po petícii 150 000 obyvateľov nespokojných s uzavretím verejnej pláže pred jeho vilou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kráľ cestoval s tisícčlenným sprievodom

Saudskoarabský zdroj uviedol, že Salmán dorazil do Maroka, pričom ide o súčasť jeho dovolenkového programu a nesúvisí to s mediálnou pozornosťou, ktorú jeho návšteva vo Francúzsku vyvolala. Miestny francúzsky predstaviteľ Philippe Castanet dodal, že s kráľom odišla aj približne polovica z jeho 1000-členného sprievodu. Nespresnil dôvod odchodu ani to, či sa panovník chystá vrátiť do Francúzska.

Plánovaná trojtýždňová návšteva nového kráľa Saudskej Arábie a ľudí z jeho blízkeho okolia vo vile jeho rodiny na pobreží v meste Vallauris mala byť podľa očakávaní značným prínosom pre miestnu ekonomiku.

Saudskoarabský kráľ Salmán vo Francúzsku
Foto: SITA/AP

Uzavretie verejnej pláže zo súkromných a bezpečnostných dôvodov však rozvírilo hladinu. Hnev niektorých miestnych obyvateľov vyvolalo tiež to, že kráľ nechal nainštalovať výťah z pláže do vily, ktorý na dočasné používanie schválila miestna samospráva. Castanet povedal, že výťah v najbližších týždňoch odstránia.

Francúzsko rozvíja kontakty so Saudskou Arábiou

Saudskoarabský zdroj uviedol, že prítomnosť kráľa Salmána vo Francúzsku bola koordinovaná s francúzskymi úradmi. Kráľ podľa neho rešpektuje Francúzov a dúfa, že jeho budúcoročný program mu umožní navštíviť neďaleké Cannes, kde sa každoročne koná svetoznámy filmový festival.

Francúzsko za posledné tri roky rozvíja nové kontakty so Saudskou Arábiou a ďalšími krajinami Perzského zálivu vďaka svojmu tvrdému postoju voči Iránu a podobným pozíciám v prípade konfliktov na Blízkom východe. Začala mu to už prinášať komerčné „odmeny“ vo forme kontraktov pre firmy v energetickom a zbrojnom sektore, dodáva Reuters.

Saudskoarabský kráľ Salmán vo Francúzsku
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia