Irán v jadrovej dohode dosiahol svoje ciele, tvrdí Rúhání

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael považuje jadrovú dohodu s Iránom za historický omyl
Jadrová dohoda Iránu so šiestimi svetovými veľmocami vyvoláva vo svete zmiešané reakcie. (Na fotografii: iránsky prezident Hasan Rúhání.) Teherán, 14. júla 2015. Foto: SITA/AP

TEHERÁN 3. augusta (WEBNOVINY) – Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že jeho krajina dosiahla svoje hlavné ciele vo významnej dohode o iránskom jadrovom programe dosiahnutej v júli so svetovými veľmocami.

Vo vystúpení v štátnej televízii v nedeľu večer Rúhání povedal, že dohoda uznáva právo Iránu na program obohacovania uránu a zruší zahraničné sankcie. Rokovania medzi Iránom a šesticou veľmocí – USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom – podľa neho fungovali, pretože účastníci si namiesto konfrontácie zvolili „konštruktívnu interakciu“, informovala agentúra AP.

Rúhání súčasne dohodu vyzdvihol ako novú „tretiu cestu“ pre iránsku zahraničnú politiku, keď odmietol kritiku domácich stúpencov tvrdej línie, podľa ktorých kapituloval pred Západom.

„Predstava, že máme len dve možnosti (vo vzťahu) so svetom, buď sa mu podvoliť, alebo ho poraziť, je nelogická: existuje aj tretia cesta konštruktívnej spolupráce so svetom v rámci národných záujmov,“ citovala iránskeho lídra agentúra Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hasan Rúhání