Kráľovná matka ohromila storočie, úctu jej vzdal aj Hitler

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kráľovná Alžbeta
Kráľovná matka bola pre britskú monarchiu osobnosťou storočia. Foto: SITA/AP

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) – Od narodenia britskej kráľovnej matky Alžbety uplynie v utorok 4. augusta 115 rokov.

Ako manželka kráľa Juraja VI. bola britskou kráľovnou od roku 1936 do jeho smrti v roku 1952. Po jeho úmrtí bola známa ako kráľovná matka (Queen Mum), aby nedošlo k zámene s jej dcérou, aktuálne vládnucou britskou panovníčkou Alžbetou II.

Hitler ju označil za nebezpečnú ženu

Jej Veličenstvo kráľovná matka Alžbeta sa narodila ako Elizabeth Angela Marguerite Bowesová-Lyonová 4. augusta 1900 v rodine škótskeho šľachtica grófa zo Strathmore-Kighorne. Život lady Elizabeth sa odvíjal celým 20. storočím, poznamenaným rýchlymi a radikálnymi historickými zmenami.

Vychovávali a vzdelávali ju doma, vo veku desiatich rokov už vedela plynule rozprávať po francúzsky. Počas prvej svetovej vojny sa sídlo jej rodičov – hrad Glamis – zmenil na nemocnicu a mladá Elizabeth pomáhala pri starostlivosti o pacientov.

Za budúceho kráľa Juraja VI. sa vydala v apríli 1923. V roku 1936 sa jej manžel nečakane stal kráľom, keď jeho brat Eduard VIII. abdikoval. Korunovácia nového britského monarchu sa uskutočnila 12. mája 1937. Kráľovná matka Alžbeta prežila najväčšie a najkrvavejšie tragédie ľudských dejín – obidve svetové vojny. Prežila tiež smrť svojho manžela i sklamanie z rozvodových afér rodu Windsorovcov. Kráľovi Jurajovi VI. bola veľkou oporou a radkyňou. Nechýbala jej elegancia, šarm či láskavé vystupovanie.

Svojím zmyslom pre povinnosť si „Queen Mum“ hneď od začiatku vydobyla výnimočné postavenie a spečatila ho obdivuhodným postojom počas druhej svetovej vojny, keď ju nacistický vodca Adolf Hitler označil za nebezpečnú ženu. Práve v tomto období bola pre britskú monarchiu skutočnou osobnosťou storočia.

Aj Kráľovná matka mala svoje neresti

Miesto v srdciach Britov si získala v čase, keď aj napriek vážnemu ohrozeniu Buckinghamského paláca počas náletov nacistov v rokoch 1940-41 odmietol kráľovský pár opustiť britskú metropolu a ani svoje dcéry neposlal do bezpečia v zámorí. Už niekoľko hodín po útokoch kráľovná povzbudzovala v rozbombardovaných londýnskych uliciach postihnutých. Na kráľovské pomery vyjadrila nebývalú solidaritu s obyvateľmi chudobných častí metropoly. „Ak môžu trpieť obyvatelia East Endu, tak môžem trpieť aj ja,“ vyhlásila vtedy.

Mala aj svoje záľuby a neresti, medzi ktoré patrili kone, dostihy a gin s tonikom. Ľud ju zbožňoval a považoval za milú elegantnú dámu, ktorá spája minulosť a slávu monarchie so smutnou súčasnosťou. Povestná bola aj zmyslom pre humor, jednofarebnými kostýmčekmi a najmä legendárnymi klobúkmi so sieťkou.

Rady významného európskeho panovníckeho rodu Windsorovcov kráľovná matka Alžbeta opustila 30. marca 2002 vo veku 101 rokov. Panovníčkino zdravie sa v priebehu predchádzajúcich týždňov podlomilo po smrti jej najmladšej dcéry princeznej Margaret, ako aj v dôsledku ťažkého zápalu priedušiek.

Životnú dráhu kráľovnej matky Alžbety zaznamenali svetové médiá ako doslova symbol jednej éry. „Rozumela britskému naturelu a jej srdce patrilo tejto starej, na tradície bohatej krajine a jej obyvateľom, ktorým svojím štýlom a neotrasiteľnou dôstojnosťou slúžila takmer 80 rokov,“ tak ju vnímal jej vnuk, následník trónu princ Charles.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adolf HitlerKráľovná Alžbeta II.Princ Charles