Od operácie chorvátskej armády Búrka ubehlo 20 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chorvatsko
Foto: SITA/AP

ZÁHREB 4. augusta (WEBNOVINY) – Operácia Búrka (Oluja) chorvátskej armády pod vedením bývalého generála Anteho Gotovinu, zameraná proti samozvanej Republike srbskej Krajine (RSK) na východe Chorvátska, patrila pred 20 rokmi medzi kľúčové operácie balkánskych vojen, sprevádzajúcich rozpad Juhoslávie.

Búrka mala za následok stovky mŕtvych a nezvestných, desaťtisíce utečencov a ničenie majetku. Chorváti ju však považujú za úspešné zavŕšenie svojej vojny za nezávislosť. Blesková operácia Búrka trvala len 84 hodín. Začala sa pred svitaním 4. augusta 1995, keď sa chorvátski vojaci a tanky prehnali cez líniu prímeria, na ktorej hliadkovali vojaci Organizácie Spojených národov (OSN). Územie celej krajiny získali 7. augusta 1995.

Na operácií sa podieľali stovky tisíc vojakov a policajtov

Operácii Búrka velil generál Ante Gotovina, ktorého haagsky tribunál v tejto súvislosti obžaloval z vojnových zločinov za zabitie 150 srbských civilistov a ničenie a lúpenie srbských dedín. Väčšina krajinských Srbov – približne 200-tisíc ľudí – pred postupujúcimi vojakmi ušla do susednej Bosny alebo Srbska. Podľa OSN bolo zabitých najmenej 150 civilistov a stovky srbských domov bolo vyrabovaných, vyhodených do vzduchu alebo vypálených. Belehrad hovorí o 250-tisíc – 300-tisíc utečencoch.

Operáciu spustili niekoľko hodín po tom, čo stroskotali rokovania medzi Záhrebom a vedením krajinských Srbov, ktorí odmietli plán autonómie v rámci Chorvátska. Srbi územie – kde žili stáročia – dostali pod svoju kontrolu s podporou Belehradu v roku 1991 po tom, čo Záhreb vyhlásil nezávislosť od vtedajšej Juhoslávie.

Srbi vyhnali z oblasti väčšinu Chorvátov, asi 200-tisíc ľudí, a zablokovaním priameho dopravného spojenia medzi severom a juhom Chorvátsko prakticky rozdelili na dve časti. Počas vojny v Krajine bolo zabitých viac ako 10-tisíc Chorvátov.

Na ofenzíve sa podieľalo približne 150-tisíc chorvátskych vojakov a policajtov. Záhreb nasadil 350 tankov, 605 obrnených vozidiel a dve desiatky lietadiel. Krajinskí Srbi mali okolo 40-tisíc vojakov, približne 400 tankov a 25 lietadiel. Podľa vojenských analytikov Chorvátom poskytli výcvik americkí poradcovia a napriek medzinárodnému zbrojnému embargu uvalenému na celú bývalú Juhosláviu zbrane získali od obchodníkov z bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

Búrka bola početná kriminálna akcia

Počet srbských obetí je predmetom sporov. Haagsky tribunál hovorí o minimálne 150 zabitých civilistoch; chorvátske organizácie na ochranu ľudských práv hovoria, že identifikovali viac ako 600 mŕtvych; srbské úrady hovoria o približne 2500 mŕtvych. Podľa Záhrebu zahynulo 174 chorvátskych vojakov a 1430 bolo zranených. Pri postupe chorvátskych jednotiek cez líniu prímeria zahynuli traja vojaci mierovej jednotky OSN.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) označil operáciu Búrka za „spoločnú kriminálnu akciu“ zameranú na etnické vyčistenie územia od Srbov. Z vrážd a deportácií civilistov a ničenia srbských domov obžaloval dvoch armádnych a jedného policajného generála.

Aj keď sa vzťahy medzi Chorvátskom a Srbskom od roku 2000 – keď nacionalistov pri moci vystriedali prozápadní reformátori – výrazne zlepšili, Búrka zostáva citlivou a emotívnou témou. Záhreb vyhlásil 5. august za štátny sviatok. Chorváti sú hrdí na túto operáciu, ktorú považujú za potrestanie za srbskú agresiu. Tvrdia, že utečenci zo svojich domov ušli na príkaz Belehradu, nie kvôli tomu, že boli ohrození.

ICTY dňa 16. novembra 2012 oslobodil dvoch chorvátskych generálov, Anteho Gotovinu a Mladena Markača, od obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu v súvislosti s operáciou Búrka (Oluja) z roku 1995.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ante Gotovina