Lavrov sa stretol s vodcom Hamasu, pozval ho do Moskvy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lavrov
Lavrov sa stretol s vodcom Hamasu Chálidom Mašálom; pozval ho do Moskvy Foto: SITA/AP

GAZA 3. augusta (WEBNOVINY) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dv pondelok v katarskej Dauhe stretol s exilovým vodcom palestínskeho islamistického hnutia Hamas Chálidom Mašálom, ktorého pozval na návštevu Moskvy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Mašál naposledy navštívil Moskvu v roku 2010; štyri roky po svojej prvej oficiálnej ceste do ruského hlavného mesta. Podľa nemenovaného predstaviteľa Hamasu delegácia pod vedením Mašála oboznámila Lavrova s aktuálnymi podmienkami v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou tohto islamistického hnutia.

Mašál hovoril so šéfom ruskej diplomacie aj o „sionistickom terorizme v Predjordánsku a útokoch na moslimské i kresťanské lokality v Jeruzaleme,“ uviedol činiteľ Hamasu v súvislosti s podpaľačským útokom židovských extrémistov na palestínsku rodinu, ktorý si pred troma dňami vyžiadal smrť batoľaťa.

Rusko je spolu s USA, EÚ a OSN jedným zo sprostredkovateľov izraelsko-palestínskeho mierového procesu, proti ktorému sa však Hamas stavia. Proces je pozastavený už vyše roka. Hamas je terčom kritiky Západu za to, že odmieta uznať Izrael, ako aj existujúce dočasné izraelsko-palestínske prímerie.

Plány USA útočiť na pozície sýrskej armády skomplikujú boj s terorizmom

Lavrov označil plány USA podnikať nálety na pozície sýrskej armády v záujme ochrany opozície v Sýrii za kontraproduktívne a upozornil, že to komplikuje boj s terorizmom. Lavrov reagoval na nedeľňajšie vyhlásenie USA, že chcú v budúcnosti podporiť sýrskych povstalcov, ktorým poskytnú výcvik, aj zo vzduchu.

Na pondelňajšom stretnutí s novinármi v Dauhe Lavrov uviedol, že ruská strana amerických partnerov okrem iného upozornila, že doteraz sa „všetky prípady, keď americkí inštruktori na území susedných štátov školili budúcich príslušníkov oddielov opozičných síl, skončili ich prechodom na stranu extrémistov“.

Rusko je za okamžité ukončenie vonkajšieho zasahovania do sýrskeho problému

Ruský minister upozornil, že takýto prístup komplikuje situáciu, ako aj boj s terorizmom. „Občas sa ani nedá vyznať v tom, kto s kým bojuje a kto komu prekáža,“ vyhlásil Lavrov. Rusko je za okamžité ukončenie vonkajšieho zasahovania do sýrskeho problému, zdôraznil Lavrov.

Podľa jeho názoru situáciu v Sýrii treba konzultovať s Katarom, Tureckom, Egyptom, Jordánskom, ale aj Iránom. Lavrov dôrazne apeloval na obnovenie sýrsko-sýrskych mierových rokovaní.

Šéf ruskej diplomacie tiež zdôraznil, že bez vojenskej podpory, ktorú Rusko poskytlo Sýrii a Iraku, by IS mohol obsadiť oveľa väčšie územia. IS pritom označil za hlavnú hrozbu v oboch krajinách, čo je hlavný dôvod, prečo Moskva vládam Iraku a Sýrie poskytuje svoju podporu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov