V Izraeli zadržali najhľadanejšieho židovského teroristu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
židia
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 4. augusta (WEBNOVINY) – Izraelské bezpečnostné zložky v pondelok zadržali vodcu židovskej extrémistickej skupiny Meira Ettingera, ktorého podozrievajú, že bol iniciátorom nedávnych rasisticky motivovaných násilností v krajine. Ettinger predstúpi v utorok pred súd, ktorý bude rozhodovať o návrhu na predĺženie jeho vyšetrovacej väzby.

V Izraeli narastá „židovský terorizmus“

K Ettingerovmu zatknutiu došlo v čase zvýšeného napätia v Izraeli, ktoré vyvolali násilnosti radikalizovaných židovských osadníkov a aktivistov krajnej pravice. Vláda v reakcii avizovala pritvrdenie politiky proti „židovským teroristom“.

Ettinger je vnukom rabína Meira Kahaneho, zakladateľa protiarabského rasistického hnutia Kach, ktorý bol zavraždený v roku 1990.

Polícia zatiaľ neoznámila, že Ettinger je podozrievaný aj zo spoluúčasti na podpaľačskom útoku, ku ktorému došlo 31. júla na Západnom brehu a pri ktorom zaživa zhorelo palestínske batoľa, či z iných rasisticky motivovaných trestných činov. Podľa izraelského denníka Haarec Ettingerovo meno je na čele zoznamu najhľadanejších židovských teroristov vypracovaného izraelskou kontrarozviedkou Šin Bet.

Ettinger je podozrivý z kontroverzného útoku

Izraelské médiá špekulujú, že Ettinger mohol byť aj iniciátorom podpaľačského útoku z 18. júna, ktorého terčom bol katolícky chrám rozmnoženia chlebov na brehu Tiberiadského (Genezaretského) jazera na severe Izraela, kde Ježiš podľa kresťanskej tradície rozmnožil chlieb a ryby.

Izraelská polícia v pondelok začala vyšetrovať aj vyhrážky zverejnené na sociálnych sieťach a adresované prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi, ktorý po podpaľačskom útoku odsúdil „židovský terorizmus“. Tento útok Izrael hlboko zasiahol a vyvolal medzi Palestínčanmi i Izraelčanmi debatu o „beztrestnosti“, ktorej sa tešia židovskí extrémisti vďaka izraelským úradom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať