Obama chce bojovať proti klimatickým zmenám, predstavil plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vystúpení zmienil aj o dohode o jadrovom programe Teheránu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 3. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama predstavil plán svojho kabinetu na zníženie emisií oxidu uhličitého produkovaných elektrárňami. Šéf Bieleho domu zároveň označil klimatické zmeny za najväčšiu hrozbu pre planétu, informovala agentúra Reuters.

Podľa Obamových slov by svet už nemusel byť schopný zvrátiť globálne otepľovanie, ak sa včas neprikročí k razantnému riešeniu tejto problematiky. Obamove slová pred Bielym domom zazneli osem mesiacov pred konaním medzinárodného summitu o klimatických zmenách, ktorý sa bude konať v Paríži.

Prezident však odmietol kritiku, že jeho plán prinesie obyvateľom Spojených štátoch zvýšenie poplatkov za energiu, ešte výraznejšie zasiahne chudobnú časť obyvateľstva a bude znamenať zredukovanie pracovných miest. „Ide o správnu vec,“ uviedol Obama na margo predmetného opatrenia.

Obama ďalej zdôraznil, že nové smernice pre elektrárne sú „najdôležitejším krokom“, aký dosiaľ Amerika učinila v boji proti klimatickým zmenám. Jeho zámer počíta so znížením emisií oxidu uhličitého do roku 2030 o 32 percent, píše agentúra AP. Oponenti hodlajú daný plán napadnúť na súde.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama