Prezident Zeman ide na oslavy do Číny, ktoré Únia bojkotuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PRAHA 4. augusta (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman sa zrejme ako jediný z čelných politikov krajín Európskej únie zúčastní na čínskych oslavách ukončenia druhej svetovej vojny v Tichomorí, ktoré budú v septembri v Pekingu. Jednotný postup EÚ voči komunistickej Číne za zatvorenými dverami bojkotovalo jediné Česko, potvrdilo denníku Hospodářské noviny (HN) ministerstvo zahraničných vecí.

Súčasťou osláv bude vojenská prehliadka

Podľa hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka prezident nepovažuje za chybu, že sa Zeman na čínskych oslavách zúčastní napriek želaniu EÚ. Únia sa chce oslavám v Pekingu, ktorých súčasťou bude vojenská prehliadka, vyhnúť najmä pre napätie medzi Čínou a Japonskom a tiež pre potvrdenú účasť ruského prezidenta Vladimira Putina.

Brusel chcel podľa HN zabrániť opakovaniu situácie z mája, keď väčšina politikov EÚ pre stav na Ukrajine bojkotovala oslavy v Moskve, kam napokon niektorí európski politici vrátane Zemana odcestovali.

Slovensko nebude rozbíjať európsku jednotu

„Vedeli sme, že náš prezident chce do Číny na oslavy ísť a že tam pôjde. Museli sme preto kooordinovanú pozíciu (Európskej únie) odmietnuť,“ citovali noviny hovorkyňu ministerstva Michaelu Langronovú.

Citujú nemenovaného slovenského diplomata, ktorý HN povedal: „Pozvánku sme ešte nedostali, náš prezident (Andrej Kiska) by však určite necestoval. Inými slovami, nie je v našom záujme ju dostať. Takže európsku jednotu rozbíjať nebudeme.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman