Obrazom: V Česku sa zrazili vlaky, zranili sa desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zrážka dvoch rýchlikov v Česku si vyžiadala desiatky zranených
Železničná nehoda sa stala v Horažďoviciach na juhozápade Česka pri odchode rýchlika smerujúceho z Českých Budějovíc do Plzne. Jeho posledné dva vozne sa vykoľajili a narazili do stojacej súpravy rýchlika z Plzne do Brna. Vo vlakoch bolo spolu asi 200 cestujúcich a desiatky z nich utrpeli zranenia. Foto: Drážní inspekce

PRAHA 4. augusta (WEBNOVINY) – V Horažďoviciach na Klatovsku sa zrazili dva rýchliky. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Drážní inspekce. V čase keď zo stanice odchádzal rýchlik Rožmberk, ktorý išiel v smere od Brna na Plzeň, sa jeho dva posledné vagóny vykoľajili a narazili do stojaceho rýchlika Vajgar, ten išiel z Plzne do Brna.

Na mieste zasahovali všetky zložky záchranného systému. Podľa informácii portálu iDNES.cz bolo v oboch vlakoch spolu asi 200 cestujúcich, počet zranených odhadujú na asi päťdesiat.

Obrazom: Zrážka dvoch rýchlikov v Česku si vyžiadala desiatky zranených

„Do nemocníc v Plzni, Českých Budějoviciach a Klatovoch sme prepravili 15 zranených, z toho troch previezli letecky. Sedem ľudí utrpelo stredne ťažké zranenia a osem bolo zranených ľahko. Ďalších asi 35 cestujúcich sme ošetrili na mieste. Tí čakajú v Horažďoviciach na náhradnú dopravu a náš lekár zostal s nimi pre prípad, že by s stav niektorého z nich zhoršil,“ povedala pre iDNES.cz dispečerka krajskej záchrannej služby Lenka Ptáčková.

Podľa doterajších poznatkov pracovníkov Železničnej inšpekcie bola príčinou nešťastia zrejme predčasne prehodená výhybka. Obvykle nastavuje výhybky automat, vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu tak urobil človek, takže príčinou nešťastia bolo zlyhanie ľudského faktora.

Prípad už vyšetruje polícia pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbalosti. Vinníkovi hrozí v prípade potvrdenia viny súdom niekoľkoročné väzenie.

Zrážka dvoch rýchlikov v Česku si vyžiadala desiatky zranených
Foto: Drážní inspekce
Zrážka dvoch rýchlikov v Česku si vyžiadala desiatky zranených
Foto: Drážní inspekce

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie České dráhy