V Zürichu zhabali slonovinu za státisíce, smerovala do Číny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Zürichu zhabali 262 kilogramov slonoviny
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 5. augusta (WEBNOVINY) – Švajčiarske úrady zhabali na letisku v Zürichu 262 kilogramov slonoviny, ktorej hodnota by na čiernom trhu dosiahla približne 376.000 eur. Kontraband smeroval do Číny, ktorá je najväčším trhom pre túto ilegálnu komoditu na svete, informovala v utorok agentúra DPA.

Na získanie takéhoto množstva slonoviny museli pytliaci zabiť najmenej 40 slonov, tvrdia vyšetrovatelia. Kontraband sa nachádzal v batožine patriacej trom Číňanom, ktorí do Zürichu pricestovali z tanzánijského Dar es Salaamu. Zatknutí boli pri nastupovaní do lietadla do Pekingu.

„Ide zrejme o snahu vytvoriť novú pašerácku trasu cez Zürich,“ uviedol Heinz Widmer, šéf colného úradu na letisku v Zürichu. Troch zatknutých Číňanov neskôr prepustili po tom, ako každý zaplatil kauciu vo výške 94.000 eur. Podľa Widmera im hrozí pokuta do 38.000 eur, v Číne však dostanú oveľa tvrdší trest.

Obchod so slonovinou je zakázaný na základe Washingtonskej konvencie, ktorá ochraňuje ohrozené živočíšne a rastlinné druhy. Zabíjanie slonov a nosorožcov dosiahlo v afrických krajinách za uplynulé roky kritické rozmery, ktoré môžu viesť k reálnej možnosti ich skorého vyhynutia.

Podľa ochranárskeho združenia World Wide Fund for Nature je každý rok zabitých pre slonovinu 30.000 slonov.

V Zürichu zhabali 262 kilogramov slonoviny
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať