Lavrov kritizoval vlečúce sa vyšetrovanie havárie letu MH17

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777 na Ukrajine
Trosky zostreleného malajzijského lietadla na Ukrajine. Foto: SITA/AP

KUALA LUMPUR 5. augusta (WEBNOVINY) – Týždeň po vete Ruska voči zriadeniu tribunálu OSN v súvislosti s vlaňajším zostrelením malajzijského civilného dopravného lietadla nad východnou Ukrajinou podrobil v stredu šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov Holandsko ostrej kritike.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Podľa jeho názoru by tribunál, ktorého zriadenie navrhovalo Holandsko spoločne s ďalšími krajinami, mal poslúžiť iba na zakrytie nedostatkov holandského vyšetrovania okolností, vedúcich k tragédii s 298 obeťami.

Bezpečnostná rada OSN nie je vhodným fórom na povolanie vinníkov na zodpovednosť, na to existujú iné možnosti, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí v Malajzii, kde sa zúčastnil na zasadaní Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Obrazom: Na Ukrajine zostrelili malajzijské lietadlo

Niektorí ľudia hrajú propagandistické hry

Lavrov ďalej v rozhovore pre singapurskú televíziu Channel News Asia povedal, že posadnutosť s BR OSN v ňom vyvoláva dojem, že niektorí ľudia hrajú propagandistické hry, pretože nedokážu odpovedať na otázku, prečo vyšetrovanie napreduje tak pomaly a s nedostatkami.

Lavrov pripomenul, že jeho krajina navrhla generálnemu tajomníkovi OSN vymenovanie osobitného splnomocnenca, ktorý by monitoroval priebeh vyšetrovania a mohol na miesto nešťastia vyslať aj misiu. Tento návrh však zablokovali krajiny, ktoré trvajú na zriadení tribunálu.

Šéf ruskej diplomacie obvinil Kyjev z naťahovania rokovaní o stiahnutí zbraní z frontovej línie na východe Ukrajiny, informovala agentúra DPA.

Kyjev naťahuje rokovania o stiahnutí zbraní z frontu

Pripomenula, že trilaterálnej kontaktnej skupine, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sa tento týždeň nepodarilo v tejto veci dohodnúť.

„Rozhovory bezpečnostnej skupiny sa zastavili do istej miery pre nerozhodnosť zástupcov ukrajinskej vlády,“ konštatoval Lavrov po schôdzke s americkým rezortným partnerom Johnom Kerryom v Malajzii, kde zasadalo Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Podľa ruského ministra však existuje nádej, že sa nájde riešenie ohľadne stiahnutia zbraní s kalibrom do 100 milimetrov a demilitarizácie obce Šyrokyne.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Lavrov