Vodca Kim chce zlepšiť svoju pozíciu, KĽDR mení časové pásmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim cong un
Severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: SITA/AP

SOUL 7. augusta (WEBNOVINY) – Severná Kórea vytvorí vlastné časové pásmo, pričom v porovnaní so súčasným štandardným časom pôjde o posun o 30 minút dozadu.

Severná a Južná Kórea používali rovnaký čas

Severná a Južná Kórea a Japonsko používajú teraz rovnaký čas – a sú deväť hodín pred GMT. Takto to je od japonskej vlády nad ešte jednotnou Kóreou, ktorá trvala od roku 1910 do roku 1945. Používanie pchjongjanského času znamená skoncovanie s dedičstvom japonskej koloniálnej éry, uviedla v piatok severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Nové časové pásmo bude ustanovené od 15. augusta – v deň 70. výročia oslobodenia Kórey od japonskej nadvlády a ukončenia druhej svetovej vojny v Ázii. Najnovšie rozhodnutie Severnej Kórey má zrejme posilniť pozíciu mladého vodcu Kim Čong-una a protijaponských nálad, uviedol profesor Jang Mu-džin.

Mnoho Kórejčanov, osobitne starších – a to na oboch stranách spoločnej hranice – pociťuje voči Japonsku kvôli jeho koloniálnej správe nad polostrovom silnú nevraživosť. Tisíce Kórejčanov boli totiž nasadené v bojoch v prvej línii a pracovali v otrockých podmienkach; ženy boli zase počas vojnových čias nútené k prostitúcií.

Južná Kórea sa obáva, že nový čas naruší vzťahy

Južná Kórea v reakcii na zámer KĽDR uviedla, že používa rovnaký čas ako Japonsko, pretože je to praktickejšie a v súlade s medzinárodnou praxou. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie v piatok konštatovalo, že postup Severnej Kórey prinesie menšie problémy pri spravovaní spoločnej priemyselnej zóny v pohraničnom meste Kesong a ďalších spoločných záležitostí.

Hovorca ministerstva upozornil, že nové opatrenie bude brániť úsiliu o zbližovanie oboch Kóreí. Povrch Zeme je z praktických dôvodov rozdelený na 24 časových pásiem so šírkou vždy zhruba 15 stupňov okolo daného poludníka.

Pásma kopírujú geografické hranice – a krajiny, ktoré sa v ňom nachádzajú, používajú potom rovnaký čas, ktorý je určený svojím posunom od UTC: koordinovaného svetového času, známeho aj ako GMT. Väčšinou je posun určený celistvým počtom hodín, existujú však aj výnimky, napríklad Irán a Mjanmarsko, kde je posun polhodinový.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia