Militanti Islamského štátu uniesli v Sýrii najmenej 230 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Na hrozný stav zdravotníctva doplácajú tí najnevinnejší. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 7. augusta (WEBNOVINY) – Militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) uniesli v noci na piatok desiatky kresťanov zo strategicky významného mesta v stredosýrskej provincii Homs, ktorého sa zmocnili vo štvrtok.

Podľa Sýrskeho monitorovacieho centra pre ľudské práva (SOHR) džihádisti uniesli najmenej 230 ľudí vrátane desiatok kresťanov, z ktorých mnohých odviedli priamo z kostola v meste Karjatajn, ktoré jednotky IS obsadili vo štvrtok po ťažkých bojoch so sýrskou armádou. Približne 170 z nich sú sunnitskí moslimovia a zvyšní asi 60 sú kresťania. Islamisti obe skupiny obvinili z kolaborácie s režimom.

Islamský štát si vypracoval zoznam, koho unesie

Pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii žilo v Karjatajne asi 18 000 sunnitov a 2000 kresťanov – príslušníkov asýrskej a pravoslávnej sýrskej cirkvi. Podľa kresťanov z tejto lokality, ktorí sa usadili v Damasku, zostalo v Karjatajne ešte pred útokom IS žiť len asi 300 kresťanov.

Podľa SOHR si IS po dobytí mesta vopred vypracoval menný zoznam ľudí, ktorých chce v Karjatajne zadržať, ale stalo sa, že zajali aj celé rodiny, keď sa pokúšali o útek. Do Karjatajnu sa pred bojmi uchýlilo aj mnoho kresťanov zo severnejšie ležiacej provincie Aleppo.

Asýrska federácie vo Švédsku, ktorej členovia majú príbuzných v Karjatajne, informovala, že islamisti zadržali asi sto rodín. Federácii sa nepodarilo nadviazať kontakt s nikým v Karjatajne a nemá tak správy o osude zadržaných. Podľa zdrojov z miestnych kresťanských milícií islamisti zadržaných odviedli smerom k horskému masívu. Odvtedy je ich osud neznámy.

Niektorým rodinám sa podarilo ujsť

Približne 14 rodinám žijúcim na okraji mesta sa za pomoci vládnych síl podarilo ujsť do Homsu vzdialeného asi 150 kilometrov. Tie kresťanské rodiny, ktoré žili v centre mesta, nemali ako uniknúť, dodal zdroj.

Koncom februára islamisti podnikli podobný útok v provincii Hasaka, keď zaútočili na niekoľko prevažne sýrskymi kresťanmi obývaných dedín v údolí rieky Chábúr. Uniesli vtedy vyše 250 kresťanov, desiatky ďalších zavraždili. Domy a chrámy vyplienili a podpálili.

Karjatajn leží juhovýchodne od historického mesta Palmýra, ktorého sa militanti z IS zmocnili ešte v máji. Dobytie husto osídleného mesta im teraz umožňuje prepojiť už ovládnuté časti územia v okolí Palmýry s územím v sýrskej horskej oblasti Kalamún, ktorá hraničí s Libanonom.

Prenasledovaní kresťania húfne opúšťajú domovy

SOHR uviedlo, že Islamský štát sa zmocnil Karjatajnu po bojoch s vládnymi silami, ktorým predchádzal samovražedný útok troch extrémistov. Tí zasiahli ešte v stredu kontrolné stanovištia sýrskej armády umiestnené pri vstupe do mesta.

Islamský štát útočí na príslušníkov náboženských menšín i sunnitských moslimov, ktorí neprisahali vernosť jeho kalifátu vyhlásenému na časti územia Sýrie a Iraku. Kresťanov islamisti navyše považujú za neveriacich. Kresťanská komunita v Sýrii, ale aj v Iraku, je preto častým terčom útokov a prenasledovania zo strany IS, pre ktorý sú kresťania akoby stelesnením Západu a jeho civilizácie.

V obave o svoj život kresťania v oboch krajinách opúšťajú svoje domovy. V Sýrii do roku 2011, keď tam vypukla občianska vojna, žilo až 1,1 milióna kresťanov, z nich viac ako 700 000 už z krajiny ušlo. V Iraku zostalo z viac ako 1,4 milióna kresťanov, ktorí tam žili do Spojenými štátmi vedeného vojenského zásahu v roku 2003, už iba okolo 400 000 a ich počet stále klesá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát