Policajt zastrelil černocha, ktorý vrazil autom do výkladu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajt zastrelil černocha, ktorý vrazil autom do výkladu
Foto: SITA/AP

ARLINGTON 9. augusta (WEBNOVINY) – V Spojených štátoch belošský policajt pri zatýkaní opäť zastrelil mladého neozbrojeného černocha. Incident sa stal v piatok v texaskom meste Arlington, kde 19-ročný mladík vrazil autom do výkladu predajne vozidiel, uviedla v noci na nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu.

Mladík na výzvu policajtov nereagoval

Privolaná dvojčlenná policajná hliadka vyzvala muža, aby si ľahol, ten to však neposlúchol a dal sa na útek. Následne došlo k bližšie nešpecifikovanému stretu, pri ktorom padli štyri výstrely. Podľa súdneho lekára mala obeť strelné rany na krku, v hrudníku a bruchu. O pomoc pri objasňovaní prípadu bol požiadaný aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Strieľať mal 49-ročný policajt, ktorý bol ešte v skúšobnej lehote. Po incidente ho poslali na dovolenku, povedal náčelník polície v Arlingtone Will Johnson. „Tento incident sa nestal izolovane, ale v čase, keď sa naša krajina zaoberá otázkami, ako je sociálna nespravodlivosť, nerovnosť, rasizmus a pochybenia polície,“ povedal Johnson.

K novej streľbe došlo dva dni pred výročím

K streľbe v Arlingtone došlo len dva dni pred prvým výročím udalostí v mestečku Ferguson v štáte Missouri, kde 9. augusta 2014 belošský policajt zastrelil 18-ročného, takisto neozbrojeného Afroameričana Michaela Browna. Tento incident vyvolal nepokoje v mnohých amerických mestách.

Nasledovali aj ďalšie prípady úmrtia černochov pri policajných zásahoch, čo v USA spustilo diskusiu o neprimeranom používaní sily a rasizme v americkej polícii. Vo Fergusone sa uskutoční niekoľko spomienkových podujatí. Už v sobotu večer sa viac ako 200 ľudí zišlo pred sídlom polície, akcia prebehla pokojne. Na dnes sú plánované ďalšie podujatia, z ktorých viaceré organizuje Brownov otec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia